Belföld

Módosítana a kormány: nyelvvizsga nélkül is lehetne diplomát szerezni

rtl.hurtl.hu

2022. október 19. 13:00

A törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be. 

Újra módosítaná a kormány a felsőoktatási törvényt, belekerülne az a passzus is, amely lehetővé teszi az egyetemeknek és főiskoláknak, hogy nyelvvizsga nélkül is kiadhassák a diplomákat a végzős hallgatóknak, írta meg az Eduline.

A törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be. A javaslatban többek között az áll, hogy 

a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának előfeltétele a sikeres záróvizsga.

Jelenleg a felsőoktatási törvény ennél szigorúbb követelményeket tartalmaz: eddig csak azok a végzős hallgatók kaphatták meg a diplomájukat, akik sikeres záróvizsgát tettek, emellett megszerezték a képzésen előírt nyelvvizsgát is.

Csák János kulturális és innovációs miniszter még nyáron jelentette be, hogy megszüntetik az egyetemeken, főiskolákon a nyelvvizsga-kötelezettséget, de az intézményeknek gondoskodniuk kell arról, hogy a hallgatóik megszerezzék a szakképzettség gyakorlásához szükséges nyelvtudást. A törvényjavaslat szerint az intézményeknek be kell építeniük a tantervbe a szaknyelvi oktatást. Ugyanakkor azt is kiemelik, hogy az egyetemek és főiskolák továbbra is kötelezővé tehetik a nyelvvizsga megszerzését. Egészen pontosan az áll a javaslatban, hogy „a tantervben meghatározhatnak az idegen szaknyelvi ismeretként elfogadható államilag elismert nyelvvizsgát vagy más nyelvtudásmérést.”

Nyitókép: Balázs Attila

#Belföld#nyelvvizsga#nyelvtudás#felsőoktatás#semjén zsolt

Címlapról ajánljuk