Gazdaság

A magyarok látják a legpesszimistábban a jövőt egész Európában

rtl.hurtl.hu

2022. december 20. 9:22

Nem nagyon hiszünk abban, hogy javulni fog a helyzet.

A magyarok minden más európai nemzetnél pesszimistábbak a gazdaság kilátásaikat illetően, derül ki a McKinsey kutatásából, amit a HVG szemlézett. A kontinensen mindenhol az áremelkedéstől tartanak a legjobban az emberek.

Magyarországon csupán a megkérdezettek 8 százaléka számít a gazdasági helyzet gyors javulására. Németországban és Franciaországban 13 százalék, Romániában 12 százalék, Lengyelországban pedig 15 százalék ugyanez az arány.

A magyarok 58 százaléka a drágulást tartja a legnagyobb problémának. A második legnagyobb aggodalom az, hogy hozzáférnek-e egészségügyi ellátáshoz, és hogy mibe fog ez kerülni nekik. Az egészségük miatt az 55 éven felüliek aggódnak a leginkább.

Egész Európára jellemző az, hogy a háború és annak eszkalációja egyre kevesebb ember számára jelent komoly félelemforrást. A válaszadók 56 százaléka további jelentős költségcsökkentésre készül, ha az árak tovább nőnek, a magyar fogyasztók közel 70 százaléka pedig már kipróbált valamilyen új bevásárlási szokást az elmúlt 4-6 hétben, hogy csökkentse a költségeit.

Hasonló tendenciák mutatkoznak az energiafogyasztásban is. A válaszadók közel kétharmada (63 százalék) vallotta magát tudatosabbnak az otthoni energiahasználatban, illetve 28 százalékuk mondta, hogy a spórolás miatt váltott közlekedési eszközt.

Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#szorongás#spórolás#energia#háború#megélhetés#drágulás#infláció

Címlapról ajánljuk