Gazdaság

Publicus: Az emberek több mint fele a kormányt okolja az inflációért

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 5:54

A hivatalos adatoknál is nagyobb drágulást érzékelnek a magyarok, sokan az életszínvonaluk romlásáról számoltak be.

A hivatalos statisztikáknál jóval erősebb inflációt érzékelnek az emberek – írja a Népszava a Publicus felmérése nyomán.

A KSH novemberben 22,5 százalékos inflációt mért, de a felmérés szerint az emberek mindössze 5 százaléka tapasztalt 21-25 százalék közötti drágulást. Az inflációs érzet viszont nem független a pártszimpátiától: a Fidesz-KDNP szavazóinak kevesebb mint fele, az ellenzékieknek viszont több mint háromnegyede tapasztalt saját bevallása szerint 31 százaléknál is nagyobb pénzromlást.

Az inflációt csak a kormánypártiak ötöde tartja súlyos gondnak, 70 százalékuk szerint észrevehető a drágulás, de nem jelent súlyos gondot. Az ellenzéki szavazók 44 százalékának okoz gondot az infláció, de a bizonytalan szavazók közül ennél is többen, 47 százaléknyian mondták azt, hogy súlyos gondot jelent számukra a gyors drágulás.

Jövőre a megkérdezettek kevesebb mint harmada vár 31 százaléknál is nagyobb drágulást, de csak az emberek ötöde hiszi el, hogy meg fog feleződni az infláció, ahogy arra Orbán Viktor októberi nyilatkozata szerint „utasítást adott”.

A megkérdezettek 53 százaléka egyébként a kormány gazdaságpolitikáját teszi felelőssé az inflációért, csak kicsit több, mint ötödük keresi nagyobbrészt a háborúban és a szankciókban a pénzromlás okait. A kormánypárti szavazóknak ugyanakkor 69 százaléka állítja, hogy nagyobb mértékben a háború és a szankciók felelősek a drágulásért. Emellett az összes megkérdezett 61 százaléka számolt be az életszínvonalának kisebb-nagyobb romlásáról.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#publicus#felmérés#infláció#drágulás

Címlapról ajánljuk