Gazdaság

Leállították a Barátság kőolajvezetéket

rtl.hurtl.hu

2022. november 23. 18:09

A zavarokat a vezeték működtetésért felelős ukrajnai rendszerek sérülése okozza.

Ukrajna leállította a Barátság kőolajvezeték egy szakaszát – mondta Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajvezeték-vállalat elnökének tanácsadója szerda este a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán este erre reagálva azt közölte, hogy számítanak a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás akadozására, de „a kormány felkészült, ez nem befolyásolja az ellátásbiztonságot”.

A külügyminiszter korábban a hazai energiaszektor meghatározó képviselőivel egyeztetett. 

A zavarokat szerinte a vezeték működtetésért felelős ukrajnai rendszerek sérülése okozza, de a javítások folyamatosan zajlanak.

Szijjártó Péter azt közölte: Azért fogunk küzdeni a holnapi napon Brüsszelben, aztán a következő hetekben a jogalkotási folyamat során, hogy Magyarország mentességet kapjon mind a gázársapka, mind az olajársapka alkalmazása alól.

Ha ezeket el tudjuk érni, (…) akkor Magyarország energiabiztonsága a továbbiakban is biztonságban lesz

– fogalmazott. Hozzátette, hogy a közös gázbeszerzések kapcsán a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a részvétel kizárólag önkéntes alapú legyen.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy Magyarország a kőolajat Oroszországtól vásárolja, azonban nem „valamiféle politikai állásfoglalásként”, hanem azért, mert fizikailag csak így garantálható jelenleg hazánk ellátása, ezért is harcolta ki a kormány korábban, hogy a csővezetékes szállításra ne vonatkozzon az embargó.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Gazdaság#barátság kőolajvezeték#orosz-ukrán háború#tranzitdíj

Címlapról ajánljuk