Gazdaság

Közös szemétszállító céget hozhat létre Budapest és a Mol

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 25. 9:09

A Telex információi szerint a főpolgármester közgyűlési előterjesztésre készül a hulladékkoncessziót elnyert állami olajipari cég bevonásáról.

A Pest megyei régió nagy részét lefedő hulladékszállító és -kezelő cég létrehozására készül a fővárosi önkormányzat és a Mol, tudta meg a Telex.

A Mol Nyrt. augusztusban nyerte el a magyarországi hulladékkezelési koncessziót 35 évre, és az ezzel kapcsolatos feladatok ellátására meg is alakította a Mol Körforgásos Gazdálkodás Kft. nevű céget. 

Karácsony Gergely főpolgármester hamarosan közgyűlési előterjesztést tesz, aminek lényege, hogy a Budapesti Közművek Nonprofit (BKM) Zrt. 2023. július 1-től egy a Mollal közös cégben folytatná a főváros és a környező települések hulladékgazdálkodását. A közös cég létrehozását állítólag a Mol kezdeményezte, az igazgatóságba pedig 2-2 tagot delegálna a főváros és a Mol.

A Budapesten és Budaörsön illetékes BKM évi 600-700 ezer tonna hulladékot kezel, ez a mennyiség akár harmadával nőhet, ha az újonnan létrehozandó, közös cégnek köszönhetően a bővebb fővárosi agglomeráció közel ötven települése is működési hatókörébe kerül. A Telex helyzetelemzése szerint a közös cég létrehozása már 2022 végére megtörténhet, bár az még nem világos, hogy Pest megye mekkora része esik majd fennhatósága alá.

Nyitókép: Nagy Attila Károly/ rtl.hu

#Gazdaság#budapest#mol#szemétszállítás#hulladékgazdálkodás

Címlapról ajánljuk