Gazdaság

Parragh László nem tágít: a vállalkozásukat megszüntető, volt katásoknak is ki kell fizetniük a kamarai hozzájárulást

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 5. 21:27

Ami jár, az jár.

Szeptember 1-től a katával adózók jelentős része megszüntette a vállalkozását. Azonban akik már befizették a Parragh László elnök vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) számára a 2022-es évre járó, 5000 forintos kamarai hozzájárulást, azok az év hátralévő négy hónapjára a kamarától értelemszerűen semmilyen szolgáltatásra nem számíthatnak.

A Magyar Narancs ezért megkérdezte az MKIK-t, hogy kaphatnak-e kompenzációt vagy visszatérítést azok a vállalkozók, akik megszüntették vállalkozásukat.

A kamara válasza: semmilyen kompenzációt nem kapnak a volt katás adózók. Ha egy vállalkozás akár egy napot is működött egy évben, be kell fizetnie az 5000 forintot.

Azt írták, ha valaki 10 napon belül nem fizeti be az évi 5000 forintos kamarai tagdíjat, a NAV-nak adják át az ügyet végrehajtásra, és az összeget köztartozásként szedik be. Azok a korábbi katás vállalkozók azonban, akik a jövőben már nem a kisadózók tételes adója szerint adóznak, de március 31-ig befizették a kamarai tagdíjat, gyakorlatilag egész éves tagságukat rendezték, pedig a 2022-es év utolsó harmadában már nem lesznek kamarai tagok.

Nyitókép: Parragh László – Fotó: Soós Lajos / MTI

#Gazdaság#kata#iparkamara#parragh lászló

Címlapról ajánljuk