Gazdaság

A könyvelők csaknem 90 százaléka áremelésre készül a katatörvény miatt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 2. 10:23

Egy átalányadós vállalkozás esetén havonta kell elkészíteni a bérszámfejtést, hektikusan változó árbevételek mellett pedig a járulékok és adók összege is folyamatosan változik. 

Az új katatörvény kihirdetése óta látható, hogy a sokak által preferált átalányadózás a korábbinál jóval több terhet ró a könyvelőkre. A Billingo számlázási program Forbes.hu-hoz eljuttatott, könyvelők körében végzett kutatása alapján a válaszadók közel 90 százaléka tervezi a könyvelési díjak emelését. 

„A válaszok alapján a jogszabályváltozás 98,12 százalékuk ügyfélkörét érinti, és várhatóan a legtöbben átalányadósként vagy főszabály szerint adózó egyéni vállalkozóként folytatják tevékenységüket” – mondta el Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója.

A katás adózással szemben egy átalányadós vállalkozás esetén havonta kell elkészíteni a bérszámfejtést, hektikusan változó árbevételek mellett pedig a járulékok és adók összege is folyamatosan változik. Mindeközben figyelembe kell venni az adómentes sávot, az egyedileg meghatározott adókedvezményeket, az átalányadó és alanyi adómentesség éves kereteit, és számolni kell az iparűzési adó összegével is. 

A lap szerint ezek jelentős többletmunkát jelentenek, a válaszadók 59,7 százaléka szerint legalább havonta 1-3 órával többet, 

22,7 százalékuk szerint akár 3-5 órával is több időt igényel majd egy átalányadós vállalkozás könyvelése (8,3 százalékuk pedig még meg sem tudta jósolni). 

A megkérdezett könyvelők 48 százaléka öt-tíz ezer forint közötti áremelésre készül, 29 százalékuk 10-15 ezer forint közöttire, 8 százalék pedig 15-20 ezer forint közötti összeggel tervez emelni a jövőben. 

Valójában nem is az ár lesz a legnagyobb kérdés a könyvelőknél, hanem hogy találunk-e szabad könyvelőt. Korábban részletesen bemutattuk, hogy mekkora plusz költségek várnak azokra, akik kikerültek a kata köréből. A katatörvény átalakítása jelentős problémákat okozhat több szegmensben is, erről az RTL Híradó riportjából tudhat meg többet:


Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#kata#katatörvény#könyvelő#áremelés

Címlapról ajánljuk