Gazdaság

Miközben megint összeomlik a bitcoin-árfolyam, Bill Gates butaságnak nevezte a kriptovalutákba fektetést

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 18:54

A Microsoft alapítója szerint a kriptovaluták és az NFT-k túlértékelt eszközök, amikkel csak spekuláció útján lehet pénzt keresni.

A világ elsőként megjelent és legismertebb kriptovalutája, a bitcoin értéke kedden 23 ezer dollár volt, ami óriási süllyedés a 2021 novemberi 69 ezer dolláros értékéhez képest. De gyakorlatilag évek óta több példa is volt arra, hogy a bitcoin vagy más kriptovaluták árfolyama le-föl száguldozott, vagy éppen teljesen bezuhant. Májusban pedig arról szóltak a hírek, hogy a Luna nevű kriptovaluta árfolyama alig egy hónap alatt omlott össze és vagyonok váltak semmivé. A Coinbase kriptovaluta-tőzsde pedig bejelentette, hogy elbocsátja alkalmazottainak 18 százalékát, mivel a piac zuhanásban kezdett.

Mindezek fényében nem csoda, hogy a CNN tudósítása szerint a Microsoft alapítója, Bill Gates egy keddi, New Yorkban tartott konferencián éles hangon ostorozta a kriptovalutákat, illetve az NFT-ket, vagyis a fizikai formában nem létező, ám mégis egyedi, digitális szellemi termékeket, műalkotásokat.

Gates szerint a kriptovaluták és az NFT-k piaca pusztán a spekuláción alapul: ezek tulajdonképpen értéktelen, vagy erősen túlértékelt dolgok, amikkel kizárólag addig lehet pénzt keresni, amíg lesz, aki elhiszi, hogy valaki más sokkal több pénzt lesz majd hajlandó adni értük. Vagyis hogy mindig lesz „egy nagyobb bolond”, aki pénzt ad értük.

Gates elmondta, hogy a régimódi befektetéseket részesíti előnyben, például egy farmot, ahol élelmiszert állítanak elő vagy egy vállalatot, ami gyárt valamit.

Nyitókép: Bill Gates / Getty Images

#Gazdaság#bitcoin#kriptovaluta

Címlapról ajánljuk