Gazdaság

„Imádom, amikor vérfürdő van” – Sebestyén Balázs nagy durranásra készül a kriptopiacon

Hamberger DávidHamberger Dávid

2022. június 17. 12:29

Sebestyén Balázs a magyar kriptoközösség egyik legismertebb alakja. Mint mondja, a legtöbb pénzügyi befektető sikítófrászt kapna attól, hogy az összes megtakarítását kriptovalutában tartja, őt azonban nem riasztják el a mostanihoz hasonló nagy összeomlások sem. Szerinte a profi alapkezelők egyszerűen csak nem értenek ehhez a piachoz, a Bitcoin igazi diadalútja még csak most kezdődik, a gyerekeink pedig már a metaverzumban fognak élni. A népszerű műsorvezető beszélt arról is, megtérült-e már a bányagépe, és hogy dolgozik egy saját NFT-n.

Mi volt az első reakciód, amikor májusban megláttad a kriptovaluták hatalmas esését?

Mivel nagyon sok hasonló ilyet átélt már a piac, nem nagyon rendültem meg. Volt már 2017-ben egy nagyon nagy esés, amikor egy bull run (tartós emelkedés – a szerk.) után húszezerről háromezerre ment az árfolyam. De mondhatnánk a 2019-es, vagy a covid előtti esést is. Most hatvan-hatvannyolcezres csúcsról ment le huszonöt-harmincezerre (vagyis jelenleg ennyi dollárt ér egy Bitcoin - a szerk). Egy ilyen fiatal terméknél, mint a Bitcoin, szinte természetes ez a csapkodás, mivel még nincs kiforrva a dolog, minden piaci rezdülésre érzékenyen reagál. Ha pedig történik egy olyan, mint a Terra projekt Luna nevű kriptopénze esetében, ahol egy algoritmikus stablecoint leválasztanak a dollárról, és ezzel tulajdonképpen megsemmisül, akkor az megrázza az egész piacot. 

Mi is az az algoritmikus stablecoin?

Az úgynevezett stablecoinok lényege, hogy az adott digitális pénz árfolyamát mindig egy már most is létező valutához, leginkább dollárhoz kötik. A Lunát is készítő Terra projekt stabilcoinja a TerraUSD (UST) volt. A többi stablecoinhoz hasonlóan 1 UST itt is 1 dollárt ért. Az ilyen típusú digitális pénzeknek kétféle verziója létezik, attól függően, hogyan tarják fent az 1 dolláros árfolyamot. A legnagyobb szereplők esetében a stablecoin mögött fizikailag is létező fedezet van, ami lehet arany, dollár, euró, vagy akár ingatlan is. Az algoritmikus stablecoinok esetében viszont nincs ilyen fedezet, az UST-nél például, némiképp leegyszerűsítve annyi történt, hogy egy program a Luna és az UST közötti átváltásokkal igyekezett fenntartani az 1 dolláros árfolyamot.

Nyilván van most egy pénzpiaci helyzet, ahol számítani lehetett az esésre. Az infláció, a FED kamatemelése, a háború jelenleg nem a kriptókat segíti. Bődületes pénzeket vonnak ki a még mindig kockázatosnak számító a kriptókból. Ezért azt gondolom, hogy senkit nem ért váratlanul az esés. 

Én azonban imádom az ilyen helyzeteket, mert amikor vérfürdő van, akkor lehet remekül vásárolni.
 

Tartottál nagybevásárlást?

Képzeld el, hogy nem. Azt gondolom, hogy nem vagyunk még az alján. (az interjú készítésekor nagyjából harmincezren volt az árfolyam – a szerk.) Nagyon nehéz volt megállnom, de ez a sok-sok év tapasztalatából adódik. Ilyenkor mindig van egy visszapattanás, és szerintem a Bitcoinnál is lesz, akár egy harminc-harmincötezer dollárig tartó. Tizenöt-húszezerre tenném az alját, ott biztosan fogok vásárolni. Még a Solana negyvenes árfolyamánál sem éreztem, hogy vásárolnom kellene, pedig 140-ről esett le. Persze az sem baj, ha valaki most vásárolt be. Ha tudnánk a legalján venni és a legtetején eladni, akkor mindenki milliárdos lenne. Ha hosszútávú koncepció van a fejedben, és harminc-negyvenezren vásároltál be Bitcoinból, akkor sincs semmi baj, türelem és kitartás kell. És természetesen olyan pénzt kell berakni, amiről tudod, hogy nem lesz rá szükséged három hónap múlva. Egyébként a monetáris politika, az infláció, kamatemelés, a közelgő recesszió és a világválság előjelei nem jó jövőt jósolnak sem a részvénypiacoknak, sem a Bitcoinnak a következő években.

Becslések szerint több tíz milliárd dollár tűnt el a piacról, de Do Kwon, a Terra Luna „feltalálója” úgy nyilatkozott, hogy találnak majd kiutat az esésből. Mit gondolsz, van kiút?

Nincs. Ez jól megszervezett, brutálisan erős támadás volt. Ez egyébként az algoritmikus stablecoinok egyik nagy gyengéje, hogy ilyen támadásokkal le lehet választani őket a dollárról. Szóval vége van, kinyírták. Miközben hatalmas mennyiségű Bitcoin puffert dobtak a piacra, hogy megtámasszák a Lunát, a támadók pontosan erre számítva még azon is kerestek, hogy shortolták a Bitcoint. Bődületesen sok pénzt kereshettek. Egyébként gyönyörű hadművelet. Tudták, hogy minden stablecoin mellett – kivéve a Terrát, mert az szerintem full kamu – kell hogy legyen vagy Bitcoin, vagy dollár, vagy valamilyen fedezet. Lehet, hogy lesznek még pici mozgások, de még a kisbefektetők kártalanítását sem tudom elképzelni. Azóta persze elindult a Luna 2.0 projekt is, de egyébként borzasztó lehet végignézni azt, hogy elég a pénzed.

Gondolom nem is volt Lunád akkor.

Isten őrizz.

Soha nem is hittél benne?

Figyeltem, meg sokat olvastam róla. Ugye nagyon sok altcoin és kezdő projekt van, a metaverzum is tele van már altcoinokkal (altcoinnak neveznek minden olyan kriptopénzt, ami nem Bitcoin – a szerk.).  A Cardano, a Solana, az Ethereum és a Bitcoin az, amikkel foglalkozom, és értem is őket. De láttam a sikersztorit, láttam, amit a Lunával csinálnak. Ha benne vagyok, akkor biztos, hogy valahol realizálom és elmenekülök belőle. A fák nem nőnek az égig, szép történet, de egyszer vége kellett hogy legyen. Sokan sikítozták már, hogy nem elég erős az algoritmus. Két opció van: figyeled a híreket és tudod, hogy ki kell venni, vagy mohó vagy és ötvenből százat akarsz, százból pedig kétszázat anélkül, hogy értenéd mi történik.

Tanulságos, az biztos.

Az, de ha van benne pármillió spórolt pénzed, akkor egy kicsit több, mint tanulság. Életveszélyes a kriptó, ezért kell nagyon vigyázni. Minél nagyobb piaci részesedésű altcoinokkal, minél hosszabb ellenőrizhető projektekkel, minél stabilabb cuccokkal foglalkozz, szerintem ebből csak így lehet nyerni. Illetve vannak a szerencselovagok, akik bejönnek, kiszállnak, és vesznek belőle egy Porschét meg egy házat, de ez a ritkább. Nálam nincs pánik, nem érzem, hogy az esés miatt bármilyen komolyabb hátrányt szenvedett volna a Bitcoin. Az, hogy közben altcoinok és ökoszisztémák tűnnek el és semmisülnek meg, csak azt mutatja, hogy még mindig a Bitcoin a nagy igásló, a megingathatatlan öregfiú. Nem nagyon hiszek a mém coinokban és a metaverzumban található, többezer százalékot növekvő altcoinokban és a tokenizációkban sem. Visszatérve az eséshez, érdemes felidézni az internet korai gyermekbetegségeit, vagy akár a repülést, ami mára a világ egyik legbiztonságosabb közlekedési módja lett. 

Hány gépnek kellett lezuhannia és hány embernek kellett meghalnia az elején? Balesetek és vérfürdők vezettek minket ide. 


Ki gondolta volna, hogy amikor a Wright fivérek először felszálltak, és előtte több százan haltak bele a kísérletezésbe, akkor majd egyszer ilyen biztonságos és elterjedt lesz a légiközlekedés? Ugyanez a kriptopiac mögötti blokklánc is. Egy fiatal technológia, de egy elkerülhetetlen innováció.

Akkor a decentralizált rendszerekben látod a jövőt?

Azt hiszem, hogy igen. A blokklánc nem a bonyolultsága miatt annyira egyedi, hanem azért, mert egy konszenzuson alapul, és ha bizonyos százalék nincs meg, akik jóváírják a tranzakciót, akkor nincs valódi tranzakció és validáció sem. A többség akarata jelenik meg a blokkláncon, és ezért nem lehet hamisítani, sem feltörni. Innentől kezdve a bankok, a biztosítótársaságok és az ingatlanirodák szerepe megkérőjelezhető lesz. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy itt Európában tudunk fizetni online, benne vagyunk a pénzügyi vérkeringésben, mert van bankrendszerünk, PayPal és SimplePay, Visa, MasterCard szolgáltatásunk is. De ne felejtsük el, hogy hány milliárd ember nincs így ezzel. Azoknak lesz ez nagyon hasznos, akiknek nincsen bankja, bankkártyája és semmilyen úton nincsenek becsatornázva a pénzügyi világba. Olyan emberek emelkednek vissza a pénzügyi rendszerbe, akik kiszorultak: a harmadik-világbeliek. Visszaad valamit az embereknek, ami az övék volt. Visszatérve az internetes példához, ott is mit mondtak az emberek? Hogy majd biztos gyilkosságokat meg bombákat készítünk elő az internet segítségével. Hogy bűnözők és terroristák használják majd. Ugyanezek voltak a hívószavak az internetnél is, mint most a kriptovalutáknál. 

De mit csinál az internettel az átlagember? Többségük hülyeségeket posztol és macskás videókat küldözget. Szóval én már végig hallgattam az internet kezdeténél ugyanazt, amit most a kriptovalutáknál.


Hányszor fogják még temetni a kriptovalutákat?

Sokszor, és sok kárörvendő lesz, mint néhányan, akár a profi alapkezelők, akik folyton a Bitcoin ellen beszélnek, de egyszerűen csak nem hisznek benne, vagy nem értenek hozzá. De ez egy teljesen megszokott, bevált dolog, ilyenkor temetik és azt mondják, hogy piramisjáték. Minden ilyen összeomlás csak azt segíti elő, hogy kijavítsák a hibákat és megújulhasson a rendszer és stabilabb lehessen az egész kriptovilág.

Mit gondolsz, milyen hatással lesz a közeledő recesszió a kriptopiacra?

Ugyanúgy érinti majd, mint minden mást. A Bitcoin például mára már korrelál a tőzsdével. Ha az S&P vagy a NASDAQ esik, akkor általában a Bitcoin is. Ez azt jelenti, hogy egy profi eszközzé kezd válni, ami a piaci hangulathoz mérten emelkedik, vagy esik. A medvepiac (amikor esnek az árfolyamok a tőzsdén – a szerk.) itt van, de a háború, a válság, a kamatemelési periódus és a recesszió végével talán változik majd a helyzet. Azt látom, hogy már nem menekülőeszköznek használják a Bitcoint. Aki egy vagy két évnél tovább tart belőle, az a matematikai törvényszerűség miatt csak pozitívban lehet. Ha rövidtávon kereskedsz, vagy kezdő vagy és nem kereskedsz jól, akkor valószínűleg rossz tapasztalatod van. Ha hatvanezren bevásároltál, akkor huszonnyolcezren elsírod magad.

Szabályoznád a piacot?

Minél inkább szabályozva van, annál jobb a kriptónak. A szabályozás meggyőzi a nagybefektetőket és megnyugtatja őket, hogy az eszköz profi és jó. Minden szabályozásnak nagyon örülök, amikor például legalizálják, vagy amikor valaki felszólal az amerikai szenátusban, hogy a Bitcoin jó, csak szabályozni kell. Vagy egy ország elkezdi fizetőeszközként használni. Mindenki megijed ilyenkor, hogy ez mit jelenthet. De alapesetben olyan ez, mint amikor egy rossz kisgyereknek szabályokat állítasz fel. Attól nem még rosszabb lesz, hanem csak okosabb. Örülök annak, hogy foglalkoznak vele és hoznak bizonyos kereteket, amik oda vezetnek, hogy komoly alapokkezelők, mint a Morgan Stanley vagy a BlackRock is beszállnak. Kitiltották Kínából a bányászokat és átmentek Texasba, ahol zöldenergiával folytatják. A hálózat pedig nem omlott össze, csak még erősebb és jobb lett. Adóztassák meg, szabályozzák le, nincs ezzel baj, annál többet fog érni egy Bitcoin.

A Bitcoin maximális kibányászható mennyisége is hoz majd egy stabilitást.

Hát hogyne. Egyre nehezebb bányászni, és egyre kevesebb is van belőle. Azért azt tudjuk – mert ez egy matematikai törvényszerűség –, hogy amikor egyre kevesebb van valamiből, amire egyre nagyobb az igény, akkor annak árfelhajtó hatása van. 

Pillanatokon belül vége lesz az őrültségnek, és amikor már többszázezret fog érni a Bitcoin, akkor kezdjük majd el helyén kezelni ezt az egészet.  


Ha már bányászat: az egyik ismerősöd segítségével építettetek egy Ethereum bányagépet. Hogy halad a projekt egy év távlatából?  

Igen, ha jön az Ethereum 2.0, akkor meg is lesz, hogy mit bányászok következőnek. Ez inkább csak egy szakmai kíváncsiság volt, hogy mennyi meló van vele, hogy néz ki egy ilyen gép, mennyi áramot fogyaszt, mi az éves költsége és hasonlók. De nyilván a határ a csillagos ég, csak rajtad múlik, hogy hány videókártyával bányászol és milyen gyorsasággal. Nem egy napi tevékenység, nem kell vele mindig foglalkoznod. De nekem ez egy hobbi inkább. Egyébként a Binance Pool-t használom, ott van számlám egy Visa kártyával együtt, amit amúgy nem használok. De ha akarnék, akkor bármikor fizethetnék az általam kibányászott Ethereummal.

Megtérült már a beruházás?

Olyan bányagépet építettem, ami egy háromezres Ethereummal egy év alatt térül meg.

Mondhatjuk, hogy jó hobbit választottál?

Olyan szempontból nem hobbi, hogy nem kapcsol ki, nem szeretetből csinálod. Ránézel néha a gépre, applikáción meg figyeled a számládat. Arra jó, hogy a kereskedési részen kívül hozzá tudjak szólni a hardveres részhez is.

Tavaly egy interjúban említetted, hogy csak kriptovalutákba fektetsz, amitől a legtöbb pénzügyi szakértő sikítófrászt kapna. Azóta sem diverzifikáltad a portfóliód?

Igen, ennek hallatán minden normális befektető sikítófrászt kap, de ez nem baj. Valójában azt hiszem, hogy egy normál portfólió 4-5 százalékát, ha nagyon bátor vagy, akkor maximum 10 százalékát szabad kriptóba rakni. Ha mindened kriptóban van, az egyenlő egy teljesen tudatos öngyilkossággal és szembemegy minden olyan kereskedési szabállyal, amit én bárkinek javasolnék. 

Hitem szerint viszont, és ez talán nem nagyképűség, a tudásom megengedi, hogy olyan biztos altcoinokba és Bitcoinba fektetek, amiknél nem kell foglalkozzak se amerikai tőzsdével, se magyarral.  


Milyen gyakran nézel rá az árfolyamra?

Van, amikor napokig nem nézek rá. Úgy is eljut hozzám, ha van valami a piacon. Ez most egysűrűbb, volatilisebb időszak lesz, ezért résen kell lenni, mert sok minden történik elég gyorsan. Sajnos azt gondolom, hogy medvepiac közeledik és sűrű gomolyfelhők vannak a Bitcoin felett. Nem is fog egyhamar kisütni a nap.

Vettél már földet a metaverzumban? Egyes vélemények szerint már sportolni is a virtuális térben fogunk, mert az ott megszerezhető jutalmak sokkal vonzóbbak, mint amit a való életben elérhetünk. Osztod ezt?

A metaverzum a jövő, de ez egy újabb fogság, ami rabul ejti a tudatunkat. Irányítanak és kihasználnak vele, de semmi más nem történik, mint a fizikai világ kitágítása a négy falon belül. Maradj otthon, ne akarj semmit, vedd fel a szemüveget és éld túl valahogy a normális életet zombiként. Mint ahogy a DiCaprio-filmben, az Eredetben is van: „Ide járnak aludni? Nem, ide járnak élni.” Korábban is mondtam, hogy a metaverzumban felemelkedő és eltűnő altcoinokban nem hiszek. Borzasztó nagy mozgások vannak, azt nagyon kell érteni. De maga a metaverzum, az a jövő. Hogy aztán milyen formában vesszük majd hasznát, az másik kérdés. Borzasztó addikciót okoz majd és átverik a tudatunkat vele. De az, hogy megvegyél benne cuccokat, jó pulcsid és cipőd legyen a virtuális térben, az mind-mind a valóság lesz. Igazából nem az lesz a lényeg, hogy milyen gatyád van az életben, hanem hogy a metaverzumban legyen egy fasza gatyád, amit majd ötven valamiért meg tudsz venni.

Szeretnéd megélni ezt a korszakot?

Ez olyan, mint az internet. Van egy 12 éves gyerek, aki már javában Minecraftozik és rendszeresen használja az internetet, és vannak az anyáink, akik meg kicsit interneteznek, de egyébként fogalmuk sincs az egészről. Ugyanez a metaverzum. Nekünk ez egy kettős dolog lesz, mert félig ragaszkodunk fogunk még az életünkhöz, amit ismertünk. A gyerekeink már természetesen csak ebben a világban fognak élni. Hogy jó, vagy rosszabb világ lesz-e, azt nem tudom.

Próbálnád magadat digitális műalkotásként, NFT-ként értékesíteni?

Hogyne. Dolgozom azon, hogy csináljak egy saját NFT-t, hiszen ez egy őrület, amit sokan temetnek, de szerintem nincs vége. Csak ez is bővül és fejlődik. Nem is azért szeretnénk, hogy bődületesen sokat keressünk és ebből gazdagodjunk meg, hanem hogy legyen egy olyan profi csapattal egy olyan profi NFT, amire büszkék lehetünk.

#Gazdaság#sebestyén#balázs#kriptovaluta#interjú#luna#bitcoin#recesszió#válság#nft#pénzügy#ma

Címlapról ajánljuk