Gazdaság

Csaknem félmillió adós alatt ketyeg a hitele időzített bombaként

rtl.hurtl.hu

2022. május 10. 7:41

Jelentősen emelkedhet a törlesztőrészlet a moratórium megszűnése után. A kamatok fixálása segíthetne, de nem egyszerű átalakítani az adósságot.

A hitelekre vonatkozó kamatstop, valamint a moratórium a jelenlegi szabályok szerint június 30-án véget ér, ekkor a megugró törlesztőrészletek egyszerre szakadnak majd az adósok nyakába – hacsak nem lesz hosszabbítás, vagy más központi intézkedés – írta a Népszava.

A lap szerint némi segítséget jelenthetne, ha fix kamatra váltanák a változó kamatozású hiteleket, azonban ez nem megy gördülékenyen. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vonatkozó ajánlása szerint csak a 2015. február 1-je előtt kötött, még legalább 10 évig fizetendő, változó kamatozású jelzáloghitelekről kell 2019 óta évente egy tájékoztató levelet kiküldeniük a bankoknak. Ebben az adott hitel alapján mutatják be, hogyan változna a törlesztőrészlet, ha különböző futamidőkre rögzítenék a kamatot, és ez alapján szerződésmódosítással „fixesíthetik” az adósok a hitelüket.

E levelek eddig nem találtak kedvező fogadtatásra: az MNB szerint tavaly júniusig az érintett hitelek 6,5 százalékát váltották fix kamatozásúra. 

A bankok adatai alapján még most, az egyre emelkedő kamatok idején sincs tolongás: az Unicredit Banknál a levélben megkeresett adósok 4, az Erste Banknál a 10 százaléka szerződött át hosszabb kamatperiódusra. 

Ebben vélhetően a kamatstop is szerepet játszik, amely egyelőre elfedi a problémát.

A kormány szerint a kamatstopot a hitelek „fixesítésére” kellene kihasználni, ám egy hitel átalakítása nem mindig egyszerű.

A Népszava egyik olvasója ugyanis még a kamatstop előtt kereste meg bankját, hogy szeretné hitele kamatát rögzíteni, de hosszas telefonálgatás után derült ki számra, hogy ő nem jogosult ilyesmire. 

A bank szerint mivel nem 2015. február 1. előtt kötötte a hitelszerződést, nem vonatkozik rá az MNB ajánlása, így kamatfixálás iránti kérelem benyújtására, szerződésmódosításra nincs lehetősége, csak hitele kiváltására. Utóbbi esetén egy új hitelt kell fölvenni, és abból visszafizetni az eredetit. Így szükség van ismét értékbecslésre, hitelbírálatra – annak minden költségével együtt. (Ezzel együtt akár kedvezőbb is lehet a hitelkiváltás, mint a banki levélben ajánlott szerződésmódosítás.)

A kamatok pedig azóta is emelkednek. Amikor a fixálásról tájékoztatást kért, még 5 százalék körül lett volna a kamat, februárban már 8 százalékról kapott ajánlatot, ami 230 ezer forintos törlesztőrészletet eredményezett volna. „Ez a hajó már elment, ilyen feltételekkel nem fogok évekre leszerződni. Inkább bízom abban, hogy valamit majd csak kitalálnak a kamatstop után” – fogalmazott.

Nyitókép: Faludi Imre/MTVA

#Gazdaság#moratórium#hitel#adósság#törlesztőrészlet#bank

Címlapról ajánljuk