Gazdaság

Venezuela az amerikai szankciók enyhülésére számít és olajtankereket keres

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 1. 13:56

A dél-amerikai ország hosszú gazdasági kínlódás után jól járhat az Oroszország elleni nemzetközi szankciókkal.

A venezuelai állami energetikai vállalat, a PDVSA tárgyalásokat folytat több olajszállító tartályhajó megvásárlásáról és lízingeléséről az export lehetséges bővítése miatt, írja a Reuters. Ez annak a jele, hogy az ország arra számít, enyhülnek a kőolajszektorával szembeni amerikai szankciók.

A lépés összefügg az Ukrajna elleni orosz háborúval: az Oroszország elleni nemzetközi gazdasági szankciók egyre inkább kiterjednek a fosszilis energiahordozók piacára is. Ebből következik, hogy világszerte fellendült az új olajkészletek iránti kereslet, különösen a Venezuela által termelt nehézolaj után.

Oroszország ukrajnai inváziója óta valamelyest javultak Washington és Caracas kapcsolatai. Nicolás Maduro venezuelai elnök egy amerikai delegációt is fogadott Caracasban annak ellenére, hogy az Egyesült Államok elvileg nem ismeri el őt legitim államfőnek. A Fehér Ház közlése szerint a tárgyalások főként energetikai kérdésekre összpontosítottak.

Kellenek tankerek, amik az olajat szállítják majd

Az amerikai és venezuelai tisztviselők március eleji, magas szintű caracasi találkozója tehát megnyitotta az utat a PDVSA ellen 2019-ben bevezetett szankciókról szóló új tárgyalások előtt. Ezeket a szankciókat még Donald Trump elnöksége alatt erősítették meg, azzal a céllal, hogy velük maximális nyomást gyakorolva Venezuela gazdaságára, megbuktassák Maduro venezuelai elnököt. Az ország nyersolaj- és kőolajexportja az amerikai szankciók miatt bezuhant, a 2018-as több mint 1,5 millióről a tavalyi 650 ezer hordó/napra.

A Reuters értesülései szerint a PDVSA tengeri részlegének, a PDV Marinának, valamint a vállalat kereskedelmi és ellátási részlegének vezetői nemrégiben találkoztak több, tartályhajókat kínáló céggel. Ezek a cégek hajlandóak venezuelai nyersolajat vagy finomított termékeket elfogadni a hajókért cserébe.

A PDVSA-nak csak 30, ráadásul öreg saját tulajdonú tartályhajója van, ráadásul ezek több mint tíz éve nem mozdultak ki a venezuelai vizekről, elsősorban karbantartások és javítások elmaradása miatt. Venezuela helyzetét rontotta az is, hogy Washington 2019 és 2020 között feketelistára tette a venezuelai olajat szállító hajótulajdonosokat és -üzemeltetőket, bár az USA tavaly már nem léptetett életbe ilyen tengeri szankciókat. Ennek ellenére számos hajózási cég továbbra is kerüli a venezuelai vizeket az amerikai intézkedések miatt, ami nagy árengedményeket kényszeríti a dél-amerikai országot.

Az EU-val is tárgyalnának

Venezuela hajlandó az Európai Unióval is békés párbeszédre, jelentette be március 12-én a venezuelai külügyminiszter. Félix Plasencia azután beszélt erről, hogy a törökországi Antalyában tartott diplomáciai fórumon Washington és Caracas álláspontjai óvatosan közeledni kezdtek.

A venezuelai külügyminiszter Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével tárgyalt, és ennek keretében követelte a hazája ellen elrendelt uniós szankciók feloldását.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban is megemelkedtek az energiaárak. Az ukrajnai háború miatt ráadásul Washington a héten új szankciócsomagot jelentett be, amelynek értelmében betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot. Venezuela ás az EU kapcsolata szintén feszült 2018 óta.

Borrell az antalyai megbeszéléseket követően azt közölte, hogy az EU üdvözli a venezuelai vezetés bejelentését arról, hogy újraindítja a szabad és tisztességes elnökválasztások megtartásáról szóló egyeztetéseket az ellenzékkel. Hozzátette, Plasenciával megvitatták az ukrajnai háború súlyos következményeit is.

Nyitókép: Venezuela partjainál veszteglő venezuelai tankerhajó 2022. március 17-én – Fotó: Stringer/picture alliance via Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#venezuela#szankciók#olaj#egyesült államok

Címlapról ajánljuk