Gazdaság

Bank360: Az MNB a rémhírterjesztés mellőzésére figyelmeztette bankokat

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 8. 8:08

Szerintük a Sberbank csődje után megindulhat a rémhírterjesztés a piacon az orosz és ukrán piacon is működő bankokról.

Levélben figyelmeztette a Magyar Nemzeti Bank a hazai pénzintézeteket: az ügyfelek előtt ne kérdőjelezzék meg versenytársaik stabilitását, mert akár büntetőfeljelentés is lehet ennek a vége – írta keddi közleményben a Bank360.

„Az ügyfélkapcsolati munkatársaktól minden esetben elvárt, hogy az ügyfeleket kiegyensúlyozottan tájékoztassák, és kifejezetten tartózkodjanak más intézményekre vonatkozó, fentiekben ismertetett közlésektől” – írta a Bank360 saját információi alapján.

Szerintük az MNB levelét követően több bank is felhívta a dolgozói figyelmét ennek betartására. Az MNB arról is írt: az orosz-ukrán háború hatására egyre több az olyan ügyféltájékoztatás, ami megkérdőjelezi az orosz és ukrán piacon nagyobb érdekeltségeket működtető intézmények stabilitását.

A jegybank alelnöke, Kandrács Csaba a Sberbank bezárása után kijelentette, hogy a bank ügyének a magyar pénzügyi rendszerre nincs érdemi hatása, az minden tekintetben stabil.

Pénteken a magyar Raiffeisen Bank tett feljelentést efféle rémhírterjesztés miatt. Az RTL Híradó arról tudósított: A nemzetközi bankcsoport részvényárfolyama a felére zuhant, mivel a pénzintézet jelentős szereplő Ukrajnában és Oroszországban is. Zolnai György vezérigazgató hangsúlyozta, nem tervezik a keleti piacok elhagyását, a magyar ügyfelek betétei pedig teljes biztonságban vannak.

A Híradónak Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója is azt mondta, hogy a bank ukrajnai és oroszországi fiókjai is zavartalanul üzemelnek, a háború kitörése óta nőtt is a betétállományuk. A magyar piacon nem lát olyan bankot, ami a Sberbank sorsára juthat.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Gazdaság#magyar nemzeti bank#mnb#sberbank#orosz-ukrán háború#rémhírterjesztés

Címlapról ajánljuk