Fókusz

Egy sokáig elfeledett, száz éve készült filmet vetítettek le Csornán, a helyiek több szereplőt is felismertek

Borsody IstvánBorsody István

2024. február 17. 19:18

Hosszú évekig senki nem tudott annak a felvételnek a létezéséről, amit száz éve forgattak Csornán. A kutatók több mint egy éve nyomoztak azután, hogy kik lehetnek a korabeli kalapban és sapkában kíváncsiskodó gyerekek és felnőttek. A filmet levetítették egy olyan közönségnek, akik segítettek a kutatóknak megfejteni a rejtélyeket. A riportból megismerhetik Horváth Menyhért szélhámos elképesztő történeteit, és azt is kiderül, hogyan azonosították a helyszíneket és az embereket.

Délelőtti matiné a csornai művelődési házban. De nem gyerekek, inkább idősebbek ülnek a nézőtéren, mert a különleges vetítés tárgya egy több mint 100 éve, a kisvárosban forgatott film.

Néhány hete a XXI. század mutatta be először a Nemzeti Filmarchívumban raktárában előkerült filmszalagot, amelyről a digitalizálás után derült ki, hogy Csornán készült. Ezt vetítették le az érdeklődőknek, bízva abban, hogy az idősebbeknek ismerős lesz egy-két arc, akikre már csak ők emlékezhetnek. Több, mint száz éve, a csornai forgatáskor hangot nem vettek fel, akkor erre még nem volt lehetőség. Viszont a bemutatóra a film zongorakíséretet kapott ugyanúgy, mint egykor a mozikban, amikor némafilmeket vetítettek.

 

A kutatók a bemutató után a nyomozás minden részletét megosztotta a nézőkkel. Kiderült, hogy majd egy évig keresték a válaszokat arra, hogy kik, mikor és miért készítették a filmet és kik lehetnek azok a személyek, akik többször is feltűnnek a képeken.

 

 

#Fókusz#Videó#csorna#film#Kultúra#horváth menyhért#szélhámos#XXI. Század

Címlapról ajánljuk