Fókusz

„Egy parkban zokogtam egy hétdecis üveggel a kezemben” – Molnár Gusztáv, Vastag Csaba, Kiss Tibi és Mc Haver őszintén beszéltek alkoholproblémáikról

Hubai AntalHubai Antal

2024. január 8. 19:03

A hozzátartozókon, barátokon keresztül az alkoholizmus akár minden második magyart is érintheti. Fájdalmas a harc az alkohollal, de van kiút: Molnár Gusztáv, Vastag Csaba, Kiss Tibi és Mc Haver is őszintén beszélt arról, hogy óriási küzdelmet folytattak azért, hogy legyőzzék függőségüket.

Molnár Gusztáv több mint két évtized után jutott el oda, hogy nem iszik alkoholt. A színész sokszor került már mélypontra az elmúlt években, amely a nyilvánosság előtt zajlott. Felesége sokáig kitartott mellette, 2022 nyarán azonban beadta a válópert. Ez jelentette az utolsó lökést a színésznek.  

„Beszakadt dobhártyával mentem fül-orr-gégészetre, mert megvertek, és akkor véreztem, átküldtek a belgyógyászatra és közölték velem, hogy pár hónapom van hátra. Nem évek, hanem pár hónap, mindenem be van gyulladva. kimentem és emlékszem, hogy egy parkban zokogtam egy hétdecis üveggel a kezemben és ittam” – Molnár Gusztáv élet és halál határán, utolsó erejével kért  segítséget gyerekkori barátaitól. A változáshoz meg kellett ismernie saját magát, azt, hogy hogyan működik a személyisége és hogy a mi a viszonya az alkoholhoz. 

Magyarországon körülbelül a lakosság 10 százaléka küzd alkoholizmussal. Ha hozzávesszük, hogy az érintett embereknek vannak szülei, rokonai, barátai, akik ehhez asszisztálnak, elnézik vagy megpróbálnak segíteni rajtuk, akkor akár a magyarok fele is érintett a kérdésben. 

Tudjuk, hogy akik a médiában megjelentek drogproblémával, vagy alkoholproblémával, rajtam kívül is vagyunk egy páran, csak azok valahogy vagy fölvállalták, vagy lebuktak.

– vallott alkoholproblémáiról McHawer, de nemcsak ő, hanem Vastag Csaba és a Quimby frontembere is nyilvánosságra hozta függőségeit.

Bajzáth Sándor, addiktológiai konzulens szerint, akkor válik valaki alkoholistává, ha az italozást „tartósan, feszültséglevezetésre használja, egyéb megoldatlan problémáinak a kezelésére és ez tartóssá válik. Ha ehhez bűntudat kapcsolódik, hiányérzet, feszültség, ha úgy érzi, hogy feltartják, amikor nem jut hozzá az adagjához, akkor ez már alkoholizmus.”

Nem a naponta elfogyasztott alkohol mennyiség az, amely meghatározza a függőséget. Már elég napi egy vagy két pohár bor vagy sör is a kialakulásához.

A fenti videóból továbbá kiderül:

  • hogyan küzdött meg az alkoholizmussal Molnár Gusztáv a komlói rehabilitációs intézetben,
  • hogyan segítette Vastag Csabát felesége az alkoholizmus leküzdésében,
  • hogyan derült fény Kiss Tibi alkoholfüggőségére.
#Fókusz#Videó#alkoholizmus#Bulvár#molnár gusztáv#vastag csaba#kiss tibi

Címlapról ajánljuk