Fókusz

A Balaton soha nem lesz már olyan, mint akár csak 10 éve, de meddig lehet még kihasználni a magyar tengert?

Czakó JózsefCzakó József

2023. június 6. 20:49

Visszafordíthatatlan folyamatok, elszabadult építkezések, nagyberuházások, tehetetlen helyiek és a Balaton örökre megváltozó képe. Itt tart most a magyar tenger. Benyó Rita, a Szabad Európa újságírója járta körül a tavat és témát, és arra a következtetésre jutott, hogy a magánérdek helyenként felülírta a közérdeket, és olyan beruházások történtek vagy kezdődtek el, amelyek az egész tó élővilágát veszélyeztetik.

A Balaton már most sem azt a képet mutatja, amit akárcsak 10 évvel ezelőtt, az ezredforduló előtti állapotához pedig már nem is hasonlít. Zlinszky András ökológus, limnológus úgy véli, nem lehet tovább terhelni a Balatont és a tó környezetét.

Hogy mekkora bajban van a Balaton, azt jól mutatja, hogy horgászni csak azért lehet még, mert évről évre telepítenek halat. Olyan balatoni fogas nincs, ami ott született, ott szaporodott volna, csak olyan, amit betelepítenek

– hangzott el Benyó Rita riportjában.

Az újabb és újabb beruházások pedig egyre csak rontanak a helyzeten. Balatonföldváron például egy 175 hajóra tervezett kikötő alapjait tették le, amely 380 méterre nyúlik be a tóba. A Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület bíróságon támadta meg a beruházást, többek közt azért, mert a strandjuk használhatatlan lesz, másrészt ez a strand területe, amiből az önkormányzat ingyen adott át egy részt. Az építkezést a magyar állam nagyvonalúan 1 milliárd forinttal támogatta. 

Csopakon is hasonló nagyberuházás várható, ott egy 250 méteres kőszórást terveznek. Ezt a területet 890 millió forintért adták el, ott is kikötő épül.

A több száz méterre a vízbe nyúló kikötők az egész tó rendszerébe beavatkoznak. Kérdés, elbírja-e ezt a tó? 

A Lovas feletti szőlőhegyeken nem terveznek kikötőt, de tájidegen, több emeletes vagy üveghomlokzatú épületek teljes mértékben kilógnak a szőlőhegy képéből. Ezért Lovason sikerült elérni, hogy építési tilalom legyen.

A Tihanyi félsziget tövében, Örvényesen viszont szanatóriumot terveznek, rögtön a természetvédelmi terület tőszomszédságában. Szanatórium, más néven wellness szálloda, hiszen újabban a két fogalom összemosódik. A helyiek attól tartanak, ha már építkeznek itt, nem állnak majd meg egészen a partig, a nádasig. Nem alaptalanul félnek. Ha ugyanis az építkezéssel lemennek egészen a vízig és mindent kipusztítanak, legfeljebb 3 millió forintos büntetést lehet kiszabni. Ez egy 35 milliárdos beruházásnál aprópénz.

Benyó Rita szerint 

nem a fejlődéssel van a baj, hanem azzal, hogy a tó tűrőképességének határát feszegetjük.

Márpedig a beruházónak is érdeke, hogy ha felépít egy luxushotelt vagy egy jachtkikötőt, az ne csak évekig, hanem évtizedekig ugyanúgy használható legyen. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha elkezdünk odafigyelni arra, hogy a Balaton is egy élő szervezet.

Nyitókép: Szabad Európa

#Fókusz#Videó#Belföld#balaton#beépítés#Szabad Európa

Címlapról ajánljuk