Fókusz

„Furcsa, megöregedtem” – exkluzív interjú Kulka Jánossal

Fehér IstvánFehér István

2022. szeptember 15. 20:04

Csak a Fókusz lehetett ott Kulka János legújabb klipjének forgatásán, melyen részt vett a színész testvére, a Padödö, Schell Judit és László Zsolt is. A színművész 2016-ban kapott sztrókot és azóta is afáziával, vagyis beszédzavarral küzd. Harmadik lemezének felvételei még a betegsége előtt kezdődtek, és mostanra sikerült befejezni. A dalokhoz klipek is készülnek, egyikben színész és zenész barátai mellett ritkán látott testvére is feltűnik.

Kulka János otthonában fogadta a Fókusz stábját, ahol legújabb klipje is készült. A forgatás előtt megmutatta lakását, benne a díjait, a családi képeit, és az életének fontosabb államosáaira emlékeztető tárgyakat. 

Hússzor költöztem, tényleg 

– mesélte a színész, aki jelenleg egy bérlelt házban lakik, amit saját bevallása szerint imád. Már egy kanapét, egy széket és egy varróasztalt is begyűjtött új otthonába. Egy időben sokat festett, tucatnyi kép készült – köztük édesanyja portréja is –, de fél éve már nem ragad ecsetet.

Két énem van, meghaltam majdnem, feléledtem…

– mondta a színész jelenkori önmagáról, visszautalva ezzel 2016-ban kapott sztrókjára, ami örökre megváltoztatta az életét: az agyvérzés következtében jobb karja lebénult és a beszédközpontja is súlyosan sérült.

Tényleg, felülről nézem az egészet annyira fura, hogy ez én vagyok

– emlékezett vissza élete legszörnyűbb pillanatársa a színész, aki először a színpadra tért vissza: a néma szerepek után pedig szövegeseket is vállalt, legutóbb nyáron, Szentendrén.


Betegsége óta A játszma című filmben beszélt a legtöbbet, alakítását az idei Mozgókép Fesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjjal ismerték el.

A hétköznapjairól Kulka János azt mondta, a kutyasétáltatások mellett sok klasszikus zenét hallgat és némi egykedvűséggel követi a világ történéseit. Arról is beszélt, mi az, ami örömet jelent neki a hétköznapokban.

Felébredek, mosolygok, kávét reggelit csinálok. Furcsa, megöregedtem, tényleg.

„Bőgtem, mint egy hülye”

A közönség mindig örömmel látja a színészt a színpadon, fontos mérföldkő volt idén, amikor Falusi Mariann szólókoncertjén volt vendég, betegsége óta itt énekelt nyilvánosan először, ráadásul a szintén a sztrókja után lábadozó Lang Györgyivel kiegészülve.

Én bőgtem, mint egy hülye 

– emlékezett vissza meghatódva Falusi Mariann a szólóestre.

Kulka Jánostól nem idegen a zene, eddig már két önálló albuma is készült. A Pálmaszív címet kapó harmadik lemezének felvételeit azonban a 2016-ban kapott agyérgörcse megszakította. Tövisházi Ambrus zeneszerző és Tariska Szabolcs szövegíró nem adta fel, az elmúlt években többször is keresték a színészt, aki végül idén tavasszal kötélnek állt, így folytathatták a régen elkezdett közös munkát.

A pálmaszív jelentése: a pálma csúcsán növő friss hajtás, ami ebben az esetben egy különleges művész lelkének átalakulásának őszinte lenyomata.

A szerzők és az énekes barátok is érezték, hogy most egészen máshogy szólt Kulka János hangja, hiszen más ember is lett.

„Ezek most olyan természetesek olyan egyértelműek és egyszerűek és szépek, hogy megrendítő” – mondta el véleményét Falusi Mariann az új albumról. A PA-DÖ-DŐ énekese még több részletet is elárult a forgatáson, amelyek nem kerültek be a riportba. Egyebek közt elmesélte, hogy miért gondolja, hogy 

Kulka János énekhangaj megrendítő.

Lang Györgyit a sztrókja után a színész segíti, az alábbi videóban azt is elmeséli, milyen tanítvány az énekes. 


De vissza a készülő Kulka-lemezhez. Minden szerzeményhez videó-etűd is készült, ezek jó részét a színész otthonában vették fel, például a hálószobájában vagy a forgatás kedvéért felállított terepasztalnál, ami egy harcteret ábrázol. Bár a Menekült című dalt először hét évvel ezelőtt énekelte fel Kulka János, most az orosz-ukrán háború kapcsán, nagyobb az aktualitása, mint 2015-ben volt.

A Fa nőtt a házad elé című dalhoz készült klipben Kulka János nem egyedül szerepel: színész és zenész barátai mellett a testvére, Kulka Janina, patológus professzor is látható benne, valamint több más rokona is. 

Schell Judit és László Zsolt több mint három évtizede van jóban Kulka Jánossal.

Mindenképp kell, hogy jöjjenek az ő életébe az ilyen munkák, fontos, hogy érezzük, hogy szükség van ránk 

– mondta Schell Judit a Fókusznak, aki családtagként tekint Kulkára.

A színész őszintén bevallotta, hogy mostanában kevéssé érzi, hogy szükség lenne rá színházi  vagy filmes világban.

„Senki sem hívott, pedig unatkozom nagyon, a film jó, senki sem hívott!” – mondta Kulka csüggedten az RTL-nek, pedig már készen áll új, filmes kihívásokra is.

A Sorskereső című első zenés etűd csütörtöktől látható a legnagyobb videómegosztó oldalakon, ahova további videók is érkeznek majd a közeljövőben. Az új Kulka album – ami hét évig készült – október 7-én jelenik meg.

Tavasszal az rtl.hu készített interjút a színészlegendával nem sokkal azután, hogy kiderült, Bruce Willis is afáziával küzd. Erről is mesélt az RTL-nek, amit itt tudnak elolvasni

#Fókusz#Bulvár#Videó#kulka jános#lang györgyi#falusi mariann#lászló zsolt#padödő#klip#forgatás#ma

Címlapról ajánljuk