Fókusz

25 éve vesztette életét a szívek hercegnője, Lady Diana

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2022. augusztus 31. 19:44

Pontosan 25 évvel ezelőtt, 1997. augusztus 31-én rázta meg az egész világot a hír, hogy Diana hercegnő autóbalesetben életét vesztette. Mindössze 36 éves volt, de személyiségével megváltoztatta a királyi családról alkotott képet. Népszerűsége halála óta sem csökken, kultusza egyre erősödik.

A tragikus estén Frederic Mailliez volt az első orvos, aki a helyszínre érkezett. Azt mesélte, mikor az összetört autóhoz ért, a négy emberből kettő már nem lélegzett.

Egy fiatal nő a Mercedes padlóján feküdt, nehezen kapott levegőt. Gyors segítségre volt szüksége


– az orvos csak később tudta meg, hogy Lady Diana életéért küzdött. Sokkos állapotba került, amikor kiderült, hogy a hercegnőt nem sikerült megmentenie.

Napra pontosan 25 éve vesztette életet a szívek hercegnője, Lady Diana
Frederic Mailliez – Fotó: RTL Fókusz

 

Azonnal azt kérdeztem magamtól: biztosan megtettem mindent, hogy megmentsem? 


A szakszerű segítség ellenére Diana a baleset után pár órával a kórházban életét vesztette. A hír sokkolta az embereket. Sokan a mai napig nem hiszik el, hogy egy olyan személyiség, mint Diana hercegnő, hogyan halhatott meg egy ilyen banális balesetben, mindössze 36 évesen.

Lady Diana legrosszabb napja

Diana Frances Spencer 1961. július 1-jén született, arisztokrata családban. Mindössze 20 éves volt, amikor hivatalosan is a brit királyi család tagja lett. 1981. július 29-én házasodott össze a Szent Pál katedrálisban Károly, wales-i herceggel. 

A menyegzőt az évszázad esküvőjeként emlegették, világszerte 750 millióan nézték élőben, ahogy Lady Diana kimondja a boldogító igent.

Napra pontosan 25 éve vesztette életet a szívek hercegnője, Lady Diana
Károly és Diana esküvője – Fotó: RTL Fókusz


A hercegnő ikonikus menyasszonyi ruháját Elizabeth Emanuel tervezőcsapata készítette. A rajta lévő több mint tízezer gyöngy minden egyes darabját kézzel varrták fel. Hét és fél méternyi uszálya pedig a mai napig a leghosszabbnak számít a királyi esküvői uszályok között.

Ahogy sokakban, Emanuelben is mély nyomot hagyott Diana.

A mai napig mindenki emlékezetében ott él. Nagyon erős jelenléte volt, kedves és jó embernek ismertük.


Azonban hiába tűnt mesébe illőnek Károly és Diana esküvője, a hercegnő később többször is azt nyilatkozta, házasságkötésük volt élete legrosszabb napja.

Hagyomány és a határtalan anyai szeretet

Két gyermekük, Vilmos és Harry születése sem kovácsolta össze őket, kapcsolatuk menthetetlen volt. Rachel Appleby szerint az egyik legnagyobb konfliktust az jelentette, hogy Diana nem akart olyan távolságtartó lenni gyerekeivel, mint a királyi család többi tagja.

Igazi anyja akart lenni a fiainak a nyilvánosság előtt is, és ez nagy újdonság volt. Nem mindig sült el jól, de az emberek szerették ezért. Az ő anyasága óriási hatással volt arra, ahogy például Vilmos herceg és Katalin hercegné a gyerekeikkel foglalkoznak az emberek előtt.


Appleby szerint érdekes volt megtapasztalni, hogyan változtatta meg a hercegnő a királyi családról alkotott képet, hiszen az emberek rajongásig szerették őt. 

Diana emléke

A média Diana életének szinte minden mozzanatát követte, ő volt minden idők legtöbbet fotózott embere. Egyesek szerint a halálát is éppen az őt üldöző fotósok okozták. Életének utolsó heteiben is tele voltak az újságok a róla szóló hírekkel, legfőképpen Dodi al Fayed-el folytatott kapcsolatáról.

Az elmúlt 25 évben rengeteg összeesküvés-elmélet látott napvilágot a balesettel kapcsolatban, sokan úgy vélték, a hercegnőt meggyilkolhatták. Egy, a vizsgálatban résztvevő nyomozó szerint a tragédia elkerülhető lett volna, ha használják a biztonsági övet.

Napra pontosan 25 éve vesztette életet a szívek hercegnője, Lady Diana
Vilmos és Harry édesanyjuk, Diana hercegnő szobránál – Fotó: RTL Fókusz


A hírek szerint Diana halálának 25. évfordulóját két fia külön tölti majd. 

Harry herceg nemrég azt mondta, szeretné, ha ez egy olyan nap lenne, amikor megoszthatja édesanyja szellemét a családjával és a gyermekeivel. 

Bár a család szűk körben emlékezik meg, a Kensington palota előtt minden évben óriási tömeg gyűlik össze, hogy együtt tisztelegjenek a szívek hercegnőjének emléke előtt.

A hercegnő életéről 2018-ban XXI. század is riportot készített:

#Fókusz#Videó#Külföld#lady diana#autóbaleset#halálos#évforduló#emlékezés

Címlapról ajánljuk