Fókusz

Így menekülhetünk meg cápatámadás esetén

Hubai AntalHubai Antal

2022. július 4. 19:00

Az utóbbi napokban három cápatámadás is történt népszerű üdülőhelyeken. Hol bukkanhatnak fel, és miért támadhatnak? A cápa egyébként nem szereti az ember húsának az ízét, azért haraphat, mert összetéveszti a fürdőzőt egy zsákmányállattal.

Az egész világot bejárta az a videó, amelyen egy osztrák asszony küzd pénteken az egyiptomi Hurghadában egy cápa ellen. A 68 éves Elizabeth Sauer egyik lábát és kézfejét is elvesztette a támadásban, miközben rémült turisták tucatjai nézték a partról tehetetlenül a küzdelmét. Az osztrák nőnek végül sikerült valahogy kiúsznia a partra, ott azonban elájult, és a nagy vérveszteség miatt nem tudták megmenteni.

Így menekülhetünk meg cápatámadás esetén / Így élhetünk túl egy cápatámadást
 

Másnap alig 600 méterre az első támadástól egy másik turistát is kisodort a víz, ő egy román állampolgár volt, aki szintén cápatámadás miatt halt meg. 

Ahmed Mansour az egyik magyar utazási iroda idegenvezetőjeként dolgozik 13 éve Hurghadán. Azt mondja, természetes, hogy a magyar turisták is megijedtek a támadás után. A katonaság három napra lezárta a partvidéket, a jelenlegi hírek szerint kedden nyitják meg majd az öblöt. Az üdülőövezet északi részén viszont azóta is önfeledten fürdőznek a turisták.

Az egyiptomi hatóságok szerint valószínűleg egy makócápa ölhette meg a két embert. Egy makócápa súlya eléri akár a 600 kilót is, ennek ellenére akár 74 kilométer per órás sebességgel is tud úszni a vízben.  

Egyiptomban ritka a cápatámadás

2022-ban egy 12 éves ukrán fiú karját, egy egyiptomi idegenvezető pedig a lábát vesztette el cápatámadásban. 2018-ban és 2015-ban is feljegyeztek a térségében egy-egy halálos támadást, 2010-ben pedig Sarm-el-sejkben volt öt hasonló eset, amelyek közül egy végződött halállal.  

Így menekülhetünk meg cápatámadás esetén / Így élhetünk túl egy cápatámadást
 

Budapesten mindössze két helyen tartanak cápát. A Fővárosi Állatkert mellett a Tropicarium nagy akváriumában élnek homoki tigriscápák és barna szirticápa. A tulajdonos is meglepődött a két egyiptomi halálos támadáson. Farkasdi Thomas szerint ha cápával találkozunk fürdőzés közben, érdemes mozdulatlannak maradni.

Ne pancsoljunk a vízben. Ha pancsolsz, olyan jeleket adsz ki, hogy sérült vagy, és könnyű préda leszel neki. Igazándiból csak csendben kell feküdni a vízben, és nem mozogni, akkor ők is bizonytalanok lesznek. 

Csütörtökön az Egyesült Államokban, Florida nyugati partjánál, Keaton Beachen is lecsapott egy cápa. A 17 éves Addison Bethea éppen kagylókat indult gyűjteni a testvérével, amikor a mélybe rántotta az állat. Amikor sikerült kiszabadulnia a harapásból, kiabálni kezdett, testvére ököllel ütötte az állatot, amíg az el nem menekült. Egy motorcsónakkal húzták be a lányt, és egy övet kötöttek a combjára. Ez mentette meg az életét. 

Címlapkép: Getty Images

#Fókusz#cápatámadás#rtl#cápa#egyiptom

Címlapról ajánljuk