Fókusz

Ropogósra vasalt ing és katonai póló – mit üzen külsejével az orosz és az ukrán elnök?

Barva ÁdámBarva Ádám

2022. március 25. 5:04

Míg Ukrajna elnökét hetek óta katonai pólóban látjuk, és nemzetközi nyilatkozatai közben sem vesz fel zakót vagy inget, addig Vlagyimir Putyin legutóbb viselt dzsekije 10 ezer fontba, azaz mintegy 4,5 millió forintba került. A Fókusznak szakértők elemezték, mit üzen megjelenésével az orosz és az ukrán elnök.

Március 18-án a Luzsnyiki-stadionban mondott beszédet Vlagyimir Putyin, a Krím-félsziget elfoglalásának 8. évfordulója alkalmából. Moszkvában ezen a napon legfeljebb 6 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, ezért az orosz elnöknek más szettet kellett választani az utóbbi időben tőle megszokott elegáns öltönyök helyett.

„Ez annyira nem ő. (…) Az látszik, hogy ezzel az öltözékkel ki akart zökkenni a politikai életből” – értékelte az orosz elnök megjelenését a Fókusznak Kisprumik Ádám stylist.

A súlyos gazdasági problémákkal küzdő Oroszország első embere nem spórol az öltözékén. A Daily Mail szerint a dzseki, amelyet viselt, 10 ezer dollárba, azaz mintegy 4,5 millió forintba került – nagyjából kétszer annyiba, mint amennyit egy orosz átlagosan keres évente. Az olasz Loro Piana márkát birtokló francia cégcsoport közleményben határolódott el Putyintól, sőt a háború miatt már korábban felfüggesztették termékeik eladását az országban. Igaz, az elnök nem most vásárolta a darabot, egy olasz lap szerint még 2013-ban szerezte be a méregdrága ruhát.

„Putyin azt üzeni: tökéletes vagyok”

Szolnoki Nikolett pszichiáter és divatpszichológiában jártas szakértő azt mondta, az öltözködéssel, külső megjelenéssel az ember fontos üzenetet közvetít mások felé. Ez egy vezetőnél különösen fontos, mivel ő tömegekre van hatással. 

Szerinte ha valakivel először találkozunk, azt a személyt szinte azonnal betesszük a fejünkben valamilyen dobozba.

„Ennek a fele a megjelenése, a következő 30 százalék ahogyan mondja a mondandóját, amilyen hangsúllyal, amilyen mimikával, és kb. csak 15-20 százalék a mondanivalójának a tartalma” – vélekedik a szakértő. Az orosz elnök szokásos megjelenéséről a szakértő a következőket mondta:

Putyint skatulyából húzták ki, de ez azért nem olyan nagy dolog. Borzasztó drága ruhákban van, makulátlanul rászabott öltönyökben, ropogósra vasalt ingben és egy hajszál sem áll rajta rosszul. Azt üzeni, hogy »tökéletes vagyok, perfekcionista vagyok, és mindenki fölött állok«. 

Van egy megközelíthetetlenséget sugárzó aura, ami őt körülveszi, nem is próbál emberközeli vagy elérhető lenni. Nem törődik azzal, hogy megbízol, vagy nem bízol meg benne, ő sem bízik senkiben érthető módon” – folytatta a pszichiátér.

Exfelesége nem volt elájulva a stílusától

Néhány évtizeddel ezelőtt egyáltalán nem tűnt úgy, hogy az egykori KGB-tisztből valamikor „divatdiktátor” lesz. Exfelesége, Ljudmila az önéletrajzi könyvében arról ír: amikor a hetvenes években egy dupla randin először találkoztak, nem volt elájulva a férfitól, leginkább az öltözködése miatt.

„Azt gondolom, hogy ő a korához és pozíciójához megfelelően öltözködik. Visszafogott, konzervatív stílusa van. Nyilván látunk nagyon sok sportos képet is, de igazából a politikai életben egy átlagos, megfelelő öltözködésű, üzletember jellegű stylingot látok” – elemezte Putyin megjelenését Kisprumik Ádám.

Mint ahogyan arról az rtl.hu is írt, bár Putyin megveti a nyugati politikát, a nyugati kiegészítőket előszeretettel viseli. Karórák közül nem az orosz Rosszija vagy Slava gyártók termékeit választja, hanem többek között egy 16 millió forintot érő Patek Philippe-et birtokol, valamint egy 7-8 milliót érő német gyártmányú A. Lange & Söhne modellt is. Mégsem ezek a legdrágább szerzeményei, hanem egy 40 milliós, limitált kiadásban készült svájci óra, és a pletykák szerint egy 2017-es aukción el akart adni egy 1 millió dollárt, vagyis nagyjából 340 millió forintot érő Patek Phillipe-et.

Zelenszkij azt üzeni: ő egy a néppel

Ehhez képest Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egészen mást kommunikál magáról. Az RTL Klubon vasárnap 18.50-kor látható A nép szolgája című sorozatban a színész-politikust láthatjuk otthon atlétában, ingben, mellényben és nyakkendőben az iskolában, majd öltönyben, az ország első embereként.

De mi a helyzet a valóságban? 2019-ben, miután megnyerte az elnökválasztást, öltönyben állt a tömeg elé. „Nyugat-európai szintű, akár brüsszeli politikusok is hordhatnának ilyen öltönyöket, vagy hordanak is” – mondta a Fókusznak a stylist, aki szerint egy ilyen ruha több milliót is érhet.

Az ukrán elnök még a háború kezdetén is öltönyben beszélt a néphez, nem sokkal később azonban váltott, és ruháit sokkal egyszerűbb darabokra cserélte.

Amint kitört a háború, ő egy modern háborús hadvezér lett. A történet, amibe őt a történelmi korszak betette, népmesei mesehőssé változtatta. Ő lett a legkisebb királyfi, aki mindenkiért harcol, aki az összes ukránért, az összes európaiért, sőt minden emberért küzd, mert képvisel valamit. Szimbólum. 

Zelenszkij azt kommunikálja, hogy nem áll senki fölött, mindenki egyforma, ez a szenvedés, ez a háború mindenkit egyformán érint. (…) Úgy öltözik, mint aki 0-24 órában egy háborút vezet. Tehát, amikor azt mondja, hogy nekem lőszert küldjél, ne fuvart, akkor azt nem lehet öltönyben és nyakkendőben mondani, mert hiteltelen” – vázolta fel Szolnoki Nikolett.

Megjegyezte, meglepő, hogy az ukrán elnök különböző politikai nyilatkozataiban sem vesz már öltönyt magára, és ezt sokan nehezményezték is. „Ez a típusú öltözködés egyértelműen azt jelenti, hogy ő egy a néppel, és igazából háború van, amiben ő is aktívan részt vesz” – tette hozzá a szakértő.

Zelenszkij néhány nappal ezelőtt videótelefonon mondott beszédet az amerikai kongresszus előtt, erre az alkalomra egy zöld pólót választott a szekrényéből. Peter Schiff Wall Street-i bróker volt talán az egyetlen, aki ezt nem hagyta szó nélkül, és azt írta közösségi oldalán: „Megértem, hogy nehéz idők járnak, de Ukrajna elnökének nincs egy saját öltönye?” Több mint 104 ezren válaszoltak neki, legtöbben elítélték mondataiért.

A háború előtt azt látom, hogy frizurája van, frissen van borotválva, és a vezető politikusok dress code-jának megfelelően öltözik. Ha háború van, nem borotválkozik, szinte rövidre van vágva a haja, és abban a pólóban van, amit a katonái viselnek. 

Az a kereszt, ami a pólón van, az ukrán hadseregnek a jelvénye” – magyarázta a divatpszichológiában jártas Szolnoki Nikolett.

Úgy látja, a két vezető stílusa között a legfontosabb különbség, hogy míg Volodimir Zelenszkij megjelenése bizalmat sugall, addig Vlagyimir Putyin inkább bizalmatlanságot áraszt.

„Egy teljesen díszletszerű szürreális szobában áll Vlagyimir Putyin, hátratett kézzel, semmi barátságosság nincsen abban a kis terpeszállásban, hanem erődemonstráció folyik. A keze hátul van, nem is látom, föl sem merül, hogy kezet fogna velem, föl sem merül, hogy a nyílt kéztartásban az lenne, hogy nincs nála fegyver. Ki tudja, hogy mi van a háta mögött? (…) Zelenszkijnek ezzel szemben rövidre van vágva a haja, mert nem ér rá fésülködni, borostás, szakálla nőtt, mert ő nem is borotválkozik, és ugyanabban a ruhában van éjjel-nappal, hiszen éjjel-nappal zajlik a háború, és ő éjjel-nappal vezeti népét” – érzékeltette a különbséget.

#Fókusz#Életmód#stylist#vlagyimir putyin#volodimir zelenszkij#vezetők#öltözködés#kommunikáció#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk