Fókusz

Erőszak és kilátástalanság - az intézetis lányok élete nem leányálom

Czakó JózsefCzakó József

2016. április 7. 17:43

Egyre többet hallani a nevelőotthonokban történt erőszakoskodásokról. Kollégáink olyan lányokkal beszélgettek, egy az ő életüket is bemutató darab kapcsán, akik a bőrükön is tapasztalták a durva viszonyokat. Az igazán nagy baj az, hogy nem csak bent kerülnek veszélybe sokszor, hanem a kiszolgáltatottságuk miatt életük gyakran lányokat futtató bűnözőkhöz vezet.

"Ment intézetbe, aztán Ausztriába, a szerelem vitte ki először Svájcba..."

Ez a dal nem a képzelet szülötte, prostituáltak interjúi alapján született a dokumentum-színház darab, amelyben elhangzik. Az Árvaálomban egy idős prostituált - akit Lázár Kati alakít - mesél az életéről intézetis lányoknak, akik saját magukat adják.

Fontos leszögezni, hogy az Árvaálom fiatal szereplőinek a történethez nincs személyes közük. De akár lehetne is, hiszen az intézetis lányok nagyon is veszélyeztetettek, könnyen prédái lehetnek a lányokat futtató és kihasználó bűnözőknek. A szereplők közül két lány vállalta az interjút.

Drog, alkohol, magatartászavarok, gyermekprostitúcióban való részvétel, ilyen és ehhez hasonló problémákkal kerülnek 12-18 év közötti lányok az esztergomi intézetbe. Sokuknak ez az utolsó esélye a beilleszkedésre. Az zárt intézet falai között 64 lány él, a benti viszonyokat csak az ott élők ismerik. Ez a lány, nevezzük Erikának, maga kereste meg szerkesztőségünket. Megszökött a gyermekotthonból. Lassan 17 éves, arcát, nem mutatjuk, mondandóját szerkesztett formában idézünk.
#Fókusz#erőszak#megpróbáltatás#rtl#prostitúció#beilleszkedés

Címlapról ajánljuk