Farm

Tudományos cukiság: mi a különbség az alpaka és a láma között?

rtl.hurtl.hu

2016. május 16. 20:00

Mindkettőnek négy lába van, bolyhos és naphosszat simogatnánk őket. Azonban a megtévesztő hasonlóság ellenére két külön állatfajról van szó. Klikk!

A Farmerek testközelből is megismerkedhettek a különlegesen szőrös négylábú állatokkal, hiszen Szilveszter gazda a Farmra menekítette a szomszéd leégett istállójában lakó állatseregletet. Így költözött be öt alpaka és egy láma is az udvarra. 

Ha a lakókhoz hasonlóan te sem tudod első ránézésre megkülönböztetni egymástól az alpakát és a lámát, ne csüggedj, most minden kérdésre választ adunk!

 

 

(via gettyimages.com)

A hasonlóság nem a véletlen műve, hiszen mindkét állat Dél-Amerika vidékein őshonos és a tevefélék családjába tartozik, tehát szegről-végről tulajdonképpen unokatestvérek. Azonban ha alaposabban szemügyre vesszük őket, jól láthatóak az apró különbségek a kinézetükön.

 

Az alpakák füle rövidebb, kerekded formájú, amíg a lámák hallószerve hosszú és hegyes:

 

 

Ugye hogy egészen más (via gettyimages.com)

Méretbeli különbségek is vannak a két jószág között: az alpakák kb. 68 kg-osra nőnek, amíg a lámák testsúlya elérheti akár a közel két mázsát is. Az alpakák vállszélessége nagyjából 13-14 centi között mozog, a lámák esetében ugyanez az érték átlagosan 16-18 cm.

 

Alpakák csoportosan (via tumblr.com)

 

Itt pedig egy nagyon hasonlóan kinéző lámabébi nyargal a gazdája felé (via giphy.com)

Emellett az alpakák szőrének színe jóval változatosabb, ráadásul gyapja különösen finom szerkezetű, nem véletlen tehát, hogy a simogatás mellett a juhokhoz hasonlóan főként szőrzete miatt tartják. Így néz ki nyírás után:

 

(via tumblr.com)

A lámákat ezzel szemben inkább teherhordásra használják, de terelőállatként is jó hasznát veszik.

A két állat természete is egészen eltérő: az alpakák inkább csordába verődve élnek, a lámák ennél jobban kedvelik a magányos, önálló életet, ráadásul hajlamosak rá, hogy az embert fajtársának tekintsék, így gyakran előfordul, hogy agresszívan viselkednek a gazdájukkal szemben.

Emiatt történnek például a képen is látható köpködések:

 

A lámák nyelvetési hatótávolsága meglepően nagy (via makeagif.com)

 

Lehet, hogy hamarosan a Farmerek is megtapasztalják a feléjük repülő köpetet?

Az biztos, hogy a láma és az alpakák érkezése máris balhét okozott a tanyán:

 

 

Hogy hogyan viselik a hosszútávú együttélést, hamarosan kiderül!

#Farm#alpaka#láma#cukiság

Címlapról ajánljuk