Farm

A Farmerek egy magyar Guinness-rekorder nyomába szegődtek

rtl.hurtl.hu

2016. április 5. 20:00

Talán kevesen tudják, hogy a hagyományos kézi birkanyírás világrekordját éppen egy magyarnak sikerült beállítania. Marton János mindössze nyolc óra leforgása alatt 50 birkát szabadított meg a bundájától. A Farmerek még messze vannak ettől, most viszont kiderül, hogyan birkóztak meg a gyapjukhoz ragaszkodó juhokkal!

Szilveszter és András gazda nem akármilyen ajándékkal érkezett a tanyára: beköltözött a Farmra Barni, a szamár és vele együtt egy egész birkanyáj. A juhoknak pedig nem csak a húsa nagy kincs, hanem a puha gyapjukat is jó áron lehet értékesíteni. A meggazdagodás előtt azonban még meg kell nyírni őket! 

Ma már a legtöbb helyen elektromos nyíróval dolgoznak, de nem a Farm tanyáján! Itt a lakóknak szigorúan múltszázad eleji körülmények között kell boldogulniuk, amibe a modern, árammal működő holmik természetesen nem tartoznak bele. Úgyhogy a berregő motoros ketyere helyett a Farmerek egy hagyományos, direkt a gyapjú levágására kialakított ollóval láttak neki a szőrtenger átvágásának.

Lássuk, hogyan is kell szakszerűen birkát nyírni!
 

1. Válasszuk ki a szőrtelenítés alanyát!

Közelítsük meg a gyanútlan nyájat többedmagunkkal, és tereljük őket egy kisebb területre, majd halásszuk ki a barik közül egy alkalmas példányt! 


 

2. Ültessük a fenekére az állatot!

Az emberektől eltérően a juhok viszonylag ritkán használják a hátsó felüket ücsörgésre, azonban ez a póz segít abban, hogy a nyírás gondolatától megriadt birkát stabilan tudjuk tartani, és a lehető legbiztonságosabb legyen az éles eszköz használata.


 

3. Tartsuk erősen!

A nyírás általában a fejénél szokás kezdeni, ezért ajánlatos a juh nyakát a lábunkkal tartani, nehogy megsértse magát nyírás közben.Cintia igazi tanyasi menyecskéhez méltón vette a lába közé a barit.


 

4. Essünk neki a bundának!

A nyírás egyébként nem csak az állat értékes gyapja miatt fontos, hanem segít megőrizni a birkák egészségét is, hiszen a bundájukban rengeteg olyan élősködő lakhat, amelyektől máshogy nem tudnának megszabadulni. Nem is beszélve, hogy a tavaszi-nyári hőségről, ami közben neki is jobb, ha inkább leveti a gúnyáját.
A körültekintő birkanyíró mindig ügyel arra, hogy az állat bőre feszüljön, hiszen így jól hozzáférhetünk a gyapjúhoz, és biztosan csak a szőrt nyessük el az ollóval.

Ha végeztünk a nyakkal, következhet a többi testrész.

A has környékén különösen óvatosnak kell lennünk, nehogy megsértsük a birka tőgyét, hiszen egy ilyen sérülés maradandó károkat okozhat!

Sándor már első próbálkozásra profin forgatta az ollót:



Még a művelettől rettegő Heni is elboldogult:




Gábor saját bevallása szerint a teljes lelkét oda adta volna a cuki állatoknak, talán ezért lehet, hogy a kelleténél több gyapjút hagyott rajtuk:




A Farmerek elsőre jól vették a birkanyírással járó kanyart, és a munka során egyik oldalon sem történt személyi sérülés, csak a gyapjú lett kevesebb az állatok egy részén.

A teljes nyírást erre lehet megnézni:
 



 
#Farm#birkanyírás#andrás gazda#szilveszter gazda#juh#birka

Címlapról ajánljuk