EUEurópa

Szomorú: két magyar város került a sereghajtók közé a Nagy Európai Élhetőségi Listán

rtl.hurtl.hu

2024. január 12. 9:48

Az EU megnevezte Európa 10 legélhetőbb városát, az első helyezett nem is az unióban van.

Az Európai Bizottság elkészített egy arra vonatkozó jelentést, hogy Európa városai közül melyek azok, amelyek a legmagasabb életminőséget tudják biztosítani azoknak, akik bennük élnek.

A 112 oldalas dokumentum egy olyan felmérés eredményein alapul, amelyet 2023 januárja és áprilisa között végeztek el összesen 71 153 lakos részvételével 83 városban az Európai Unióban, az Európai Szabadkereskedelmi Egyezmény (EFTA) országaiban, az Egyesült Királyságban, és többek között Törökországban.

A felmérésből kiderült, hogy a legelégedetlenebbek az isztambuli, az athéni és a palermói lakosok, de most nézzük meg a 10 legélhetőbb listáját:

  1. Zürich, Svájc
  2. Groningen, Hollandia
  3. Koppenhága, Dánia
  4. Lipcse, Németország
  5. Gdanszk, Lengyelország
  6. Stockholm, Svédország
  7. Genf, Svájci
  8. Rostock, Németország
  9. Braga, Portugália
  10. Kolozsvár, Románia

A listát közlő Politico meg is jegyzi, hogy az Európai Bizottság összeállítását érdekes módon nem egy uniós város vezeti, hanem Zürich. Brüsszel egyébként az összes város top 10 százalékában kapott helyet.

Érdekes adat, hogy Budapest a 10 legélhetetlenebb város közé került be, az itt élők mindössze 38 százaléka elégedett a városi léttel, az utolsó előtti helyen Miskolc végzett 35 százalékos elégedettségi aránnyal. Az utolsó helyen Szkopje végzett 27 százalékkal.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Európa#élhető#város#unió#svájc#rangsor#európai unió#budapest#miskolc#zürich#kolozsvár

Címlapról ajánljuk