EUEurópa

Sanszos, hogy mégsem lesz döntés az uniós milliárdokról Brüsszelben

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 15:24

Amíg az igazságügyi reformot nem hajtja végre a kormány, addig nincs pénz.

Bár a nemzetközi sajtóban arról írtak még reggel, hogy kedden jóváhagyhatja az Európai Bizottság a csaknem 10 milliárd eurónyi magyar kohéziós forrás kifizetését, azonban ez nem fog megtörténni – állítja délutáni cikkében a Portfolio. A lap úgy tudja, mivel az igazságügyi reformot még nem teljesítette a magyar kormány, ezért majdnem biztosan eltolódik a döntés.

A Politico írt arról a reggeli hírlevelében, hogy az Európai Bizottság német-francia nyomásra feloldhatja a magyar kohéziós források kifizetését, de ezt többen is cáfolták a Portfolionak. A magyar parlament egyébként kedden fog dönteni azokról a reformokról, amelyeket az Európai Bizottság kér, így ma nem is dönthetnek a milliárdokról Brüsszelben, mivel addig nem is fogják kihirdetni a kért törvényt.

Az elmúlt hetekben, főként az Ukrajnával kapcsolatos uniós döntések magyar lehetséges vétói miatt a nemzetközi sajtó rendre arról írt, hogy az Európai Bizottság a források feloldását adná a magyar kormánynak, ha ettől eltekintenek. Ugyanakkor Brüsszel is többször jelezte már, hogy ilyen politikai alkut egyszerűen nem tud megkötni az unió saját szabályai miatt sem.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Európa#európai unió#kohéziós alap#magyar kormány#brüsszel#európai bizottság#igazságügy#reform

Címlapról ajánljuk