EUEurópa

Keményen támadják Ursula von der Leyent, amiért enged az Orbán-kormánynak

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 10:11

Van, aki szerint olyan, mintha a magyar kabinet a Kreml utasításait hajtja végre, mégis megkapja a blokkolt pénzek egy részét.

Akár Ursula von der Leyen bizottsági elnök második ciklusa is elúszhat amiatt, mert az Orbán-kormány mégis megkapja az EU-források egy részét – írta a Politico uniós tisztviselőkre hivatkozva. 

Az Európai Unió a héten 10 milliárd eurónyi támogatási pénzt oldhat fel a korlátozások alól, feltehetően azért cserébe, hogy Magyarország ne blokkolja a döntéshozatalt más ügyekben. A támogatások egy részéről kedden döntenek az uniós biztosok.

A Politico a nagy nyertesnek Orbán Viktort tartja, a veszteseknek pedig Ursula von der Leyen mellett Emmanuel Macron francia elnököt, valamit Olaf Scholz német kancellárt. Nekik ugyanis el kell majd magyarázniuk az állampolgáraiknak: miért finanszíroznak egy olyan kormányt, amely valójában Oroszországot támogatja – áll a Politco hírlevelében.

Külön kiemelik, hogy Ursula von der Leyen ellen éppen plakátkampány folyik az utcákon, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig már többször is találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, miközben az ukrán kollégájával csak most tárgyalt először.

Az uniós pénzek befagyasztását egyébként a legtöbb uniós tisztségviselő eredményesnek ítélte meg, volt, aki felvetette, hogy gyakrabban kellene élni ezzel az eszközzel. Az Európai Parlament képviselői egyértelműen azt állítják: 

nem lenne szabad engednie az Európai Bizottságnak, Magyarországon ugyanis csak látszatintézkedések történtek, a jogállamisági problémák pedig még mindig nem szűntek meg. 

Daniel Freund képviselő például azért bírálta az Orbán-kormányt, mert a magyar kabinet szerinte a Kreml utasításait hajtja végre, Ukrajna támogatásának és uniós tagságának blokkolásával pedig szembemegy a közösség akaratával. 

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Európa#ursula von der leyen#orbán viktor#kormány#uniós pénzek

Címlapról ajánljuk