EUEurópa

„Harmadosztályú szappanopera” – a magyar támogatásokról vitázott az Európai Parlament

Mohos MátéMohos Máté

2023. november 22. 5:53

Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány tett lépéseket, de még nem teljesítette a feltételeket. Volt brüsszelezés, dollárbaloldalozás és putyinozás is.

A magyar EU-pénzekről vitázott kedden az Európai Parlament, derül ki a brüsszeli testület közleményéből. Az Európai Bizottság azt üzente, hogy a magyar kormány tett lépéseket a jogállamisági feltételek teljesítése felé, ám még nem ugrotta át a lécet.

Didier Reynders biztos azt mondta az EP-ben, hogy az igazságügyi reform megerősíti a bírók függetlenségét, és csökkenti a politikai befolyásolás esélyét. Az uniós kifogások orvoslására hozott törvény elfogadását óvatosan méltatta, de részleteket is vár: „Nem vesszük ezeket az ügyeket félvállról” – mondta. Szerinte konstruktív párbeszéd folyik a magyar kormánnyal.

Johannes Hahn költségvetési biztos emlékeztetett, hogy Magyarország még nem teljesítette a feltételességi eljárást, amely miatt 6,3 milliárd eurót tart vissza az EU felzárkóztatási támogatásokból. Felszólalása után a képviselők vitája következett:

  • Deutsch Tamás (Fidesz): a baloldali képviselők újabb „rituális autodafét” akarnak, elvtársaik a hazai „dollárbaloldalon” dolgoznak, „nem fogunk úgy táncolni, ahogy Brüsszelben fütyülnek”, „megvédjük a szuverenitásunkat”, stb.
  • Cseh Katalin (Momentum): a feltételeket maradéktalanul teljesítenie kell, „Orbán Viktor nyíltan megfenyegette az EU-t”, „nem szabad engedni a zsarolásnak”. Szerinte az Európai Bizottságnak azt is vizsgálnia kell, hogy van-e valódi elköteleződés a reformok mögött.
  • Gál Kinga (Fidesz): „harmadosztályú, hiteltelen szappanopera” az EP-s vita, egyre gyengébb évadokkal. A magyar kormány békepárti, migrációellenes és gyermekvédő, Brüsszelben pedig magyarellenes kampány folyik.
  • Gyöngyösi Márton (Jobbik): L. Simon László, a corvinusos Nagy Ádám, valamint a statisztikai hivatal főosztályvezetője távozásával szemléltette a magyar helyzetet.
  • Hölvényi György (KDNP): a mai vita „baloldali kampányesemény”. Az EP zsarolja a többi uniós intézményt a jogosan járó forrásokkal.
  • Rónai Sándor (DK): 2019-hez képest csak annyi a változás, hogy kicseréltek két szereplőt az uszító plakátokon. Orbán Viktor nem tud és nem akar változást, úgy táncol, ahogy Putyin fütyül.

Korábban arról írtunk: az Európai Parlament több frakcióból is egy platformra lépett képviselői nyílt levélben fordultak az Európai Tanács spanyol elnökségéhez, amiben azt kifogásolták, hogy nem halad az uniós értékek megsértése miatt Magyarország ellen indult eljárás. Az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikkelye alapján ugyanis az Orbán Viktor által 2010 óta vezetett magyar kormány évek óta sérti az EU jogállamisági elveit, az emiatt indult eljárás azonban a spanyol elnökség alatt háttérbe szorult, miközben más ügyek prioritást élveznek, írták az EP-képviselők.

Nyitókép: MTI / Európai Parlament / Jan Van de Vel

#Európa#európai parlament#jogállamiság#támogatás#magyarország#fidesz#reform#ep#eb#vita

Címlapról ajánljuk