Külföld

Politico: Orbán Viktor Brüsszelbe viszi kultúrharcát, aminek szerinte ő a központi figurája

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 8:47

A lap szerint a magyar kormány sikerrel terjeszti az ideológiáját az Unióban is.

A Politico cikke szerint Orbán Viktor újságírókat és agytrösztöket támogat, hogy a magyar kormány álláspontját, ideológiáját terjesszék Brüsszelben. A magyar kormány az EU „fővárosában” is a woke ellen harcolna és az euroszkeptikus hangokat erősítené. 

Gyakran csak egy oldalról mutatják be az eseményeket, sokszor csak egy elemzést olvashatunk, a fősodor szereti önmagát hallani

– mondta korábban Hidvéghi Balázs, fideszes európai parlamenti képviselő. A jobbközép Európai Néppárttal 2021-ben történt keserű szakítás óta Orbán egyedül maradt Brüsszelben, de ennek ellenére mégis barátokra tud találni az Unióban és a tengerentúlon is.

Fontos, hogy elmagyarázzuk, mit csinálunk, miért csináljuk, amit csinálunk. Szövetségeket, partnerkapcsolatokat építünk ki, hogy képviseljük azt a több millió európait, akik joggal érzik úgy, hogy senki sem beszél igazán a problémáikról

– idézi a lap Hidvéghi Balázst.

Egy, a Politicónak nyilatkozó egykori magyar diplomata elmondása szerint Orbán központi figurának tekinti magát a „globális kultúrháborúban”. A magyar miniszterelnök véleménye az, hogy azért nem értik Magyarországot Brüsszelben, mert „még nem fedezték fel az igazságot”. A folyamatosan növekvő Mathias Corvinus Collegium (MCC) agytröszttel a középpontban elkezdett kiépülni egy „soft power” hálózat, ami sikerrel tudja befolyásolni a brüsszeli közbeszédet is.

Az MCC Brüsszelt vezető kanadai-magyar szociológus Frank Füredi 2022-ben azt mondta, hogy „Brüsszelnek magyar agytrösztre van szüksége”. A kormány finanszírozza az MCC brüsszeli tevékenységét, beleértve a múzeumok átpolitizálását és az unióban uralkodó korrupciót feltáró konferenciákat is. Csütörtökön a brüsszeli MCC hivatalosan is bemutat majd egy jelentést, amely azt vizsgálja, hogyan vette be az LMBTQ-lobbi az Európai Uniót.

Az MCC budapesti központjában jegyezték be a The European Conservative (Európai Konzervatív) folyóiratot, amelyben jobboldali, keresztény ideológiák szerint értelmezik az aktuális témákat. A lap főszerkesztője Alvino-Mario Fantini, aki elmondta, hogy a lap célja az, A Brussels Signal irányítására Egan felvett egy tapasztalt brit konzervatívot, aki nagy múltra tekint vissza a csúcskategóriás, ellentmondó kiadványok kiállásában: Michael Mosbachert, a Standpoint magazin és a The Critic alapítóját.hogy a jobboldal vezető platformja legyen, nemcsak Európában, hanem világszerte.

A lap cikke szerint egy magyar kormányhoz köthető alapítvány milliókat önt az Európai Konzervatívba. Csak a brüsszeli iroda felállítására 651 ezer eurót költöttek. 

A leghományosabb és legsötétebb háttértörténettel rendelkező, magyar támogatású brüsszeli kiadvány a Brussels Signal, amit az amerikai Patrick Egan vezet. Egan korábban a Fidesz mellett dolgozott stratégiai tanácsadóként. Neki nem ez az első próbálkozása a médiában, a tanácsadó cége a kiadója a Remix News angol nyelvű, Közép- és Kelet-Európára koncentráló oldalnak is. A Remx News szintén egy olyan médium, amely a magyar kormányéhoz hasonló ideológiákat terjeszt, a Politico magyar oknyomozókra hivatkozva azt írja, hogy ez a lapot is támogatja a magyar kormány különböző alapítványokon keresztül.

Egan tavaly regisztrálta Belgiumban a Remedia Europe-ot, amely az említett Brussels Signal kiadója. A céget nem kevesebb, mint 275 ezer eurós alappal indult, ami több mint 100 millió forintnak felel meg. A lap kérdésére Egan nem volt hajlandó elárulni, hogy a Remedia Europe honnan kapta a tőkét.

A Brussels Signal irányítására Egan egy tapasztalt brit konzervatívot, Michael Mosbachert bízta meg, aki a Standpoint magazin és a The Critic alapítója. Az újságírót megkérdezte a lap, hogy van-e kapcsolata a magyar kormányhoz kötődő MCC-vel, de Mosbacher ezt élénken tagadta.  Az Európai Konzervatívokat is megkeresték, de Tóth-Bíró Zsófia a kiadvány brüsszeli irodájának vezetője csak írásban volt hajlandó válaszolni. Illetve úgy sem, mivel a neki feltett kérdésekre végül nem érkezett válasz. 

Orbán régóta igyekszik kapcsolatot építeni a hátsó udvarán kívül eső konzervatív keresztény mozgalmakkal is. Konzervatív brit és amerikai akadémikusokat – köztük Margaret Thatcher egykori beszédíróját, John O’Sullivant és Rod Dreher írót – is megkörnyékezte, hogy dolgozzanak magyar projekteken.

A Politicónak nyilatkozó Krekó Péter elmondta, hogy az említett folyamatok valószínűleg azért indultak el, hogy Orbán kompenzálja azt, hogy az unióban elveszítette csaknem az összes szövetségesét. Amikor a Fidesz az Európai Néppárt tagja volt, nem tartotta olyan fontosnak, hogy sokat fektessenek be ezekbe a soft power hálózatokba.

Orbán elszigeteltségét jól jelzi, hogy már a lengyelek sem állnak majd mellette, mivel a korábbi szövetséges PiS nem tudott kormányt alakítani a választások után. A magyar kormánynak így a szlovák Robert Fico maradt az egyetlen barátja. Nem véletlen, hogy a magyar miniszterelnök egyre többet beszél a jövő évi európai parlamenti választásokról, amelytől „a hatalom újraelosztását” reméli. 

Nyitókép: Pier Marco Tacca / Getty Images

#Külföld#orbán viktor#MCC#brüsszel#kultúrharc#sajtó

Címlapról ajánljuk