EUEurópa

Európai képviselők bírálták az Erópai Tanács spanyol elnökségét, amiért nem halad a Magyaroszág elleni eljárás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 14. 8:21

Az Európai Parlament képviselői levélben bírálták az Európai Tanács spanyol elnökségét, mert nincs előrelépés az uniós értékek megsértése miatt Magyarország ellen indult eljárásban.

Az Európai Parlament több frakcióból is egy platformra lépett képviselői nyílt levélben fordultak az Európai Tanács spanyol elnökségéhez, amiben azt kifogásolták, hogy nem halad az uniós értékek megsértése miatt Magyarország ellen indult eljárás, írja a politico.eu.

Az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikkelye alapján ugyanis az Orbán Viktor által 2010 óta vezetett magyar kormány évek óta sérti az EU jogállamisági elveit, az emiatt indult eljárás azonban a spanyol elnökség alatt háttérbe szorult, miközben más ügyek prioritást élveznek, írták az EP-képviselők.

A levelet aláíró, csalódottságukat kifejező EP-képviselők szerint miközben Orbán Viktor az illiberális demokráciáját egyre inkább az egyéni szabadságjogokat korlátozó autoriter rendszerré alakítja, az Európai Unió az elmúlt hónapokban nem tette meg a szükséges lépéseket a 7-es cikkely megsértése miatt indult eljárás folytatásra. Az eljárás még abba a kezdeti szakaszba sem jutott el, amiben sor kerülne a magyar állam, a magyar kormány képviselőinek meghallgatására.

A zöld, szociáldemokrata és baloldali képviselők levelükben sürgették a tanács spanyol elnökét, hogy az EU külügyminiszeterinek november 15-i csúcstalálkozója után vegye napirendre a 7-es cikkely miatt indult eljárás folytatását, különös tekintettel arra, hogy 2024 második felében, az EP választások után Magyarország, azaz Orbán Viktor tölti be a soros féléves tanácselnöki pozíciót.

Nyitókép: Pier Marco Tacca/Getty Images

#Európa#európai parlament#európa tanács#magyarország#orbán viktor#jogállamiság#hetes cikkely

Címlapról ajánljuk