Életmód

A táncmozdulat, ami miatt ezrével bénulnak le a gyerekek Kínában

rtl.hurtl.hu

2024. május 17. 13:36

Jelentősen nőtt a súlyos gerincsérüléssel diagnosztizált kislányok száma Kínában, a néptánciskolákban elterjedt állásból híd gyakorlat miatt. 

A kínai néptánciskolákban elterjedt alapmozdulatnak számít a hátrahajlás, a híd, ami az utóbbi évtizedben egyre több és több kislány lebénulásához vezetett – írta a helyi sajtó. Míg az 1990-es években a gyerekkori gerincsérülések mindössze 4 százalékát okozta a mozdulat, a kínai ortopédiai szövetség vizsgálata szerint 2015 és 2019 között már majdnem 34 százalékát.

A kínai sajtóban megjelent beszámolók szerint 2005 óta több mint ezer gyerek bénult le tánciskolában végrehajtott hátrahajlás miatt.

A Sixth Tone című, angol nyelvű kínai lap beszámolója szerint a néptánciskolák rendkívül népszerűek lettek, és több millió kislányt iratnak be szüleik, remélve, hogy a testmozgástól egészségesebbek lesznek. Közben sok olyan tánciskola is létesült, ahol felkészületlen oktatók felelőtlenül kényszerítik hídba a kislányokat, akik különösen sérülékenyek.

A lap cikke szerint a kínai kórházakban egymás után kezelik a „hídparalízistől” szenvedő gyerekeket, és a riasztó számok már a közvéleményt is kezdik felrázni, főleg az olyan esetek, mint amikor egy nancsingi kórházban tavaly augusztusban három héten belül öt ilyen eset fordult elő.

Profi néptáncosok a Sixth Tone-nak elmondták, hogy a mozdulat alapeleme a kínai néptáncnak, de azt heti egy órában nem lehet biztonságosan megtanítani a gyerekeknek, és azt megfelelő izmok megerősítése nélkül túl veszélyes végrehajtani. Egyikük el is mondta, hogy már nem is tanítja az állásból hátrahajlást, amire „csak a profi szinten van szükség”.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Unsplash

 

#Életmód#tánc#néptánc#kína#híd#hátrahajlás#gerincsérülés#bénulás

Címlapról ajánljuk