Életmód

Recés nyelv: ezt jelzi, ha furcsán néz ki a nyelve széle

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 14:55

Furcsán néz ki a fodros nyelv, de veszélyes? Mire utal és kihez fordulhatunk, ha ezt tapasztaljuk magunkon? Itt van minden fontos tudnivaló. 

Valószínűleg kevesen nézegetik rendszeresen a nyelvüket, pedig nem ártana, a nyelv is sokat elárulhat egészségünkről. A Huffington Post járt utána, mit jelent, ha valakinek recés a nyelve, azaz ha sorban bemélyedések láthatók a szélén. 

Dr. Neeraj Panchal száj- és állkapocssebész szerint fodros nyelvről akkor beszélhetünk, ha a nyelv szélén a már említett bemélyedések sorakoznak.

Ez jellemzően abból adódik, hogy a nyelv tartósan a fogakhoz nyomódik

– mondta.

A barázdált nyelvről kérdezték Dr. Soroush Zaghi, Los Angeles-i fül-orr-gégészt is, aki megerősítette: a jellemzően a nyelv szélén látható benyomódások a fogak alakjára emlékeztetnek. A szakértők elmondták, hogy a jelenség mire utalhat.

Vitaminhiány, alvási apnoe

Például vitaminhiányra. Bizonyos tápanyagok – különösen a B-vitaminok, így a B12, a folsav (B9) és a riboflavin (B2) – hiánya duzzadt nyelvhez vezethet, mondta dr. Zaghi. Ezen vitaminok hiánya állhat más szájüregi problémák, így az ínygyulladás mögött is. Hozzátette: ezek a vitaminok létfontosságúak a sejtregenerációhoz és a száj egészséges nyálkahártya-szöveteinek fenntartásához. A duzzanat miatt a nyelv a fogakhoz nyomódhat, így kialakítva a jellegzetes mintázatot.

A fodros nyelv mögött rossz szokások, például a fogak összeszorítása vagy csikorgatása (az orvosi kifejezéssel a bruxizmus) is állhatnak. Ezek gyakoriak azoknál, akik jelentős stresszel vagy szorongással küzdenek. A fogcsikorgatásra és a fogak összeszorítására utal a fejfájás, az állkapocsfájdalom, a fogak kopása, valamint a hideg és meleg ételekre való érzékenység is. Nem csak a csikorgatás, hanem a nyelv a fogsorhoz való erős nyomkodása is hozzájárulhat az állapot kialakulásához. 

Még a nem megfelelő folyadékbevitel is felmerülhet: dehidratáció esetén a testben lévő szövetek megduzzadhatnak, ebbe pedig a nyelv is beletartozik.

Egyszerűen anatómiai tényezők is segíthetik a fodros nyelv létrejöttét. Dr. Zaghi szerint a keskeny vagy magasan ívelt a szájpadlás, illetve az állkapocs egyes megjelenési formái is ide vezethetnek. Egyszerűen arról van szó, hogy egyes esetekben a nyelvnek nincs elég helye. 

Az obstruktív alvási apnoe egy olyan rendellenesség, amelyben a légzés az éjszaka folyamán ismételten megszakad, mivel a felső légutak elzáródnak. Ez az állapot például hangos horkolással és nappali álmossággal jár és gyakoribb bizonyos anatómiai jellemzőkkel, például kis vagy mély állkapoccsal vagy nagy nyelvvel rendelkezők esetében. Akik alvási apnoéban szenvednek, éjszaka nehezen kapnak levegőt, így előfordulhat, hogy öntudatlanul is a fogsorukhoz nyomják nyelvüket.  Ha nem kezelik, az obstruktív alvási apnoe súlyos egészségügyi következményekkel járhat, például növelheti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Ízületi problémák, pajzsmirigygondok 

A temporomandibuláris ízület egy olyan páros ízület, amely összeköti a mozgatható alsó állkapcsot az álló temporális csonttal. Az ízület rendellenességei olyan tüneteket okozhatnak, mint az állkapocsfájdalom, a fülfájás vagy a száj nyitási és zárási nehézségei. Dr Zaghi kiemelte, hogy az állkapocs-ízületi rendellenességekhez társuló, a helyet korlátozó vagy a működést érintő zavarok csökkenthetik a nyelv számára rendelkezésre álló helyet.

A pajzsmirigy-alulműködés azt jelenti, hogy a szervezet nem termel elég pajzsmirigyhormont. Egyeseknél emiatt a nyelv megduzzadhat, így az erősebben nyomja a fogakat. A pajzsmirigy-alulműködés tünetei közé tartozik a fáradtságérzés, a súlygyarapodás, a hideg elviselésének nehézsége és a haj elvékonyodása.

Veszélyes a recés nyelv?

Önmagában az, hogy a nyelvünk recés, általában nem káros, véli dr Zaghi, aki kiemelte: jelezhet azonban olyan problémát, amire oda kell figyelni, így érdemes a jelenség okát megtudni. 

Ha a jelenség tartósan fennáll, orvoshoz, fogorvoshoz kell fordulni. Ugyanezt tanácsolja abban az esetben is, ha a nyelven fájdalmas vagy lassan gyógyuló, fájdalmas foltok keletkeztek, vagy ha egyéb tünetek jelentkeznek, például nyelési nehézségek vagy beszédproblémák, illetve ha egyéb szájüregi változások tapasztalhatók.

A covid óriási növekedést okozott a magánegyészségügyben és ez azóta is tart – erről beszélt a Reggeliben Lengyel Lívia egészségügyi szakértő, aki azt is elmondta: sok páciens leginkább a fogászaton spórol, és mindenen, ami halogatható, például a nőgyógyászati rákszűrésen.


Nyitókép: Getty Images

 

#Életmód#nyelv#egészség#szájüreg#betegség

Címlapról ajánljuk