Életmód

Hogyan rombolják le a felnőttfilmek a nők önbizalmát?

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 20. 8:22

A felnőtt filmek veszélyei közül általában azt szokás kiemelni, hogy mennyire eltorzíthatják azt, ahogy a férfiak viszonyulnak a szexhez és a nőkhöz. Ám több kutatásból és beszámolóból is kiderül, hogy a nők mentális egészségét, önbizalmát is rombolja az irreális testeket és szexet bemutató műfaj.

Ha rákeresünk a Google-ben arra, hogyan befolyásolják az erotikus tartalmak a nők testképét, rögtön az első találatok között láthatjuk az egyik legnépszerűbb felnőttfilmes oldal testpozitivitás taggel ellátott videóit tartalmazó aloldalát. Igen ám, de az alkategória létezése nem menti fel az iparágat azon számtalanszor bizonyított vád alól, hogy

komolyan torzítja azt, ahogy a fogyasztók a szexet, valamint szexpartnereik, és saját testüket látják.

Leggyakrabban ezen a témakörön belül az kerül szóba, hogyan változtatják tojásrántottává a férfiak agyát a felnőttfilmek: írtunk már a köztéri zaklatós „szexfilmek” köré épült iparágról, valamint a deepfake felemelkedéséről is.

Hogyan rombolja le a pornó a nők önbizalmát?
Kép: Know Your Meme

A szexfilmek nőkre gyakorolt hatásának ritkábban akadnak büntetőjogi vonatkozásai, de ez nem jelenti azt, hogy ezen a téren ne lennének problémák

Nemrég a Guardian szerzője azt a feladatot vállalta magára, hogy száz nővel beszélget arról, hogyan befolyásolják önképüket a felnőttfilmek. Kiderült: több esetben ezek a nők elég fiatalon, akár 13-15 évesen ismerkedtek meg a műfajjal, ráadásul nem önszántukból. Egy Almina nevű nő arról számolt be, hogy mindössze 12 éves volt, amikor fiú osztálytársai elkezdtek neki ilyen videókat küldözgetni. Először izgalmasnak találta ezeket, ám most már így idézte fel érzéseit: „Minden test olyan tökéletesen nézett ki bennük. Én pedig úgy gondoltam, hogy valami hiba van bennem”.

Az idősebb, harminc év körüli Luce arról számolt be: ő úgy érzi, hogy a felnőttfilmek fogyasztása segített „felfedezni saját szexuális vágyait”, és segített neki a kísérletezésben. De ő sem tagadja, hogy hosszútávon negatív hatást gyakorolt a testképére. „Nagyon specifikusan néznek ki a nők, akiket a filmekben látok. Nagyon fitt testük van, és tökéletesen vaxolt vulvájuk. Minden szőrtelen. A legrosszabb dolog számomra az elkerülhetetlen összehasonlítgatás a saját testemmel. Ez nem gyakran történik meg, de amikor igen, úgy érzem, hogy tökéletlen vagyok”.

Cikkajánló: A felnőttfilmes ipar végre rájött, hogy a nők is imádják az erotikus filmeket, és nem feltétlenül olyanokat, mint a férfiak.

Hogyan rombolja le a pornó a nők önbizalmát?
Fotó: Getty Images

Közben egyre gyűlnek az adatok arról, hogy a fent részletezett tapasztalatokkal nincsenek egyedül a lap által megkérdezett nők: egy 2022-es felmérés egyértelműen kimutatta, hogy minél több felnőttfilmet fogyaszt valaki, annál rosszabb lesz a testképe. 26, több országban készült tanulmányból pedig mindössze három olyan akadt, amely nem talált összefüggést a felnőttfilmek nézése és a testképzavarok között. A lap szerzője azt írja:

Nem meglepő, hogy efféle hatása van. Hiszen a nőket elég sokat tanítják arra, hogy ítélkezzenek saját maguk és más nők felett.

A nők problémáit segíthet megoldani az, ha a fiatalkori szexuális felvilágosítást végzők tisztában vannak az egyre többek által átélt helyzettel. Almina például arról beszélt: „Nekem senki sem tisztázta, hogyan kellene valójában kinéznie a testemnek, vagy hogy hogyan működik, vagy hogy mi az a szex”. Ha viszont az efféle kérdésekre a felnőttfilmek leegyszerűsített, hazug válaszai helyett gyermekvédelemben jártas szakértőktől kapnak eligazítást, nagyobb eséllyel tudják a helyükön kezelni a felnőttfilmek ábrázolásmódját, amikor elkerülhetetlenül találkoznak velük.

A Guardian cikke még azt is leírja: „Egy olyan világban élünk, amely az emberi testeket társadalmi és biológiai nem, valamint rassz alapján ítéli meg. A felnőttfilmeket nemcsak ilyen kontextusban készítik is használják: annak kulcsszerepe van a kontextus felállításában is. Mindennél nagyobb szükségünk van arra, hogy nyíltak legyünk az erről szóló eszmecserékre: hogy túllépjünk a szélsőséges álláspontokon, a stigmákon és az előítéleteken. El kell kezdeni beszélni arról, mit tegyünk a felnőttfilmekkel. És arról is, hogy a felnőttfilmek mit tesznek velünk”.

Cikkajánló: A hazai amatőr MILF-ekre bukunk, az extrém kategóriák pedig ijesztően hódítanak

Hogyan rombolja le a pornó a nők önbizalmát?
Fotó: Getty Images

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#nők#önbizalom#rombolás#testkép#énkép#testpozitív#online#felnőttfilm#mentális egészség

Címlapról ajánljuk