Külföld

Járvánnyá vált Japánban a nők molesztálása a metrón, és tömegek fizetnek a zaklatásról készült videókért

Mohos MátéMohos Máté

2023. június 20. 10:19

Egyre kevésbé érezhetik biztonságban magukat Japánban a tömegközlekedést használó nők, mert szinte mindennapossá vált, hogy zaklató férfiak a szoknyájuk alá fotóznak metrókon, buszokon, vagy kéretlenül fogdossák őket. A perverz kielégülésen túl azonban anyagi mozgatórugója is van a dolognak: a feketepiacon ugyanis jó áron kelnek el az efféle felvételek: Kínában különösen sokan vásárolnak ilyen beleegyezés nélkül készült videókat.

A legtöbb videó ugyanarra a sémára épül: először egy fiatal lányt vesz a kamera a metrón hátulról, diszkréten, aztán a felvétel készítője közelebb lép, és vagy a lány szoknyája alá tartja a kamerát, vagy felveszi, ahogy fogdossa őt. Az efféle felvételek az utóbbi időkben gombamód szaporodnak Japánban, olyannyira, hogy számos nőnek már a tömegközlekedés gondolatától is görcsbe szorul a gyomra.

Így járt a 15 éves Takako is, aki már a kezdetektől úgy érezte, hogy tehetetlen az efféle bántalmazás ellen: amikor először fogdosni kezdték a metrón, egy pillanatra azt hitte, hogy csak véletlenül ért hozzá valaki, amíg rá nem döbbent, hogy éppen molesztálják. Azonban a zsúfolt kocsiban nem láthatta, hogy pontosan ki fogta meg hátulról. Aznap könnyek közt érkezett az iskolába, a bántalmazás pedig tovább folytatódott: az elmúlt évben szinte mindennap hozzáért valaki kéretlenül, amikor iskolába ment – és korántsem ő az egyetlen, aki így járt.

A lánynak egy idő után elege lett: egy alkalommal, amikor megérezte, hogy egy kéz a szoknyájához nyúl, hangosan üvölteni kezdett, és megragadta bántalmazója csuklóját, akit a rendőrségen is feljelentett. A férfi végül felfüggesztett börtönbüntetést kapott annak ellenére, hogy korábban már többször is lebukott metrón portyázó szexuális ragadozóként.

A BBC nemrég hosszabb oknyomozó cikkben foglalkozott a jelenséggel, valamint azzal, hogy a feketepiacon az elmúlt években milyen óriási kereslet alakult ki a nők beleegyezése nélkül készült fogdosós pornóra.

Járvánnyá vált Japánban a nők molesztálása a tömegközlekedésen, óriási piaca is van a zaklatásról készült videóknak
Fotó: BBC / YouTube

Naponta több ezer letartóztatás sem elég a járvány legyőzésére

Az efféle zaklatás azért tudott ennyire elterjedni a távol-keleti országban, mert a zsúfolt nagyvárosokban gyakran alakul ki olyan óriási tömeg, amelyben észrevétlenül lehet megkörnyékezni másokat. Ezen kívül Japánban nem szokás túl nyíltan és konfrontatívan beszélni, mert azt gyakorta érzékelik udvariatlanságként: ezért az áldozatok is kevésbé hajlamosak arra, hogy az utazóközönség előtt szembesítsék zaklatóikat azzal, amit elkövettek.

A BBC cikke szerint akad olyan nő is, aki otthon, a tükör előtt gyakorolta, hogyan hívja fel embertársai figyelmét a szexuális zaklatókra: 

Ez az ember egy chikan!

A szó az utóbbi években vált bevett kifejezéssé Japánban: a köztéren történő szexuális zaklatást, valamint annak elkövetőjét jelöli.

A japán hatóságok évente több ezer chikant tartóztatnak le, ám az ilyen támadások nagy része következmény nélkül marad. A lap által megkérdezett pszichológus szakértő, Akijosi Szaito szerint még mindig csak az áldozatok 10 százaléka értesíti a hatóságokat, miután zaklatták.

A probléma olyan széles körű, hogy a rendőrség külön programokban próbálja rávenni a szemtanúkat, hogy ők is jelentsék az eseteket, több külföldi kormány külügyminisztériuma – például az USA-é és Kanadáé – pedig már figyelmezteti a Japánba készülő turistákat a jelenségre.

Az itt élők számára pedig egyre elviselhetetlenebb a helyzet: már egy 2016-os tanulmány is arról írt, hogy a japán nők egyharmada tapasztalt valamilyen szexuális zaklatást, akkor pedig még nem is volt ilyen elterjedt a chikan-jelenség.

Járvánnyá vált Japánban a nők molesztálása a tömegközlekedésen, óriási piaca is van a zaklatásról készült videóknak
Fotó: BBC / YouTube

A pornó normalizálja a zaklatást

A chikan szó amellett, hogy pejoratívan utal a zaklatókra és a zaklatásra, az ország pornóoldalain is egyre népszerűbbé válik. Különösen nagy problémát jelent, hogy a chikanpornó nem állt meg Japán határainál, hanem több ázsiai országban elterjedt, ami nem szűnő keresletet biztosít a zaklatás közben készült videók iránt.

A BBC szerint a legnépszerűbb ilyen oldalakat Kínából üzemeltetik. A felvételek átszámítva akár darabonként pár száz forintért elérhetők, de aki többet fizet, akár személyre szabott zaklatós videókat is kaphat a pénzéért. 

Nemcsak az ilyen felvételek utáni érdeklődés, hanem a gyártásuk is terjed: ma már nemcsak Japánban, de Dél-Koreában, Tajvanon, Hongkongban és Kína szárazföldi részén is aktívak a chikanok.

Létezik olyan, nagyjából négyezer taggal rendelkező Telegram-csoport is, ahol a zaklatók tippeket, praktikákat osztanak meg egymással a videók elkészítésére, illetve elhencegnek legutóbbi zaklatásaikkal. A BBC nyomozása nagyrészt arról szólt, hogy megpróbálták megállapítani, kik lehetnek ennek a közösségnek a szervezői.

Kiderült, hogy egy „Csi bácsinak” nevezett figura a zaklatók csoportjának központi alakja, aki a pornóoldalak archívumai szerint tucatjával osztott meg felvételeket arról, hogy nőket fogdos a metrókban. Csi egyik friss videója alapján sikeresen beazonosították a felvétel helyét, valamint a PayPal-fiókját követve a közösségi médiás profiljára is ráleltek.

Kiderült, hogy egy metálzenekar kínai származású frontemberét takarhatja az álnév, aki Tokióban él és alkot.

A harminc éves Noctis Cang egy másik bandataggal közösen segített felépíteni több pornóoldalt még 2022 elején, amelyek azóta hihetetlenül népszerűvé váltak, és oroszlánrészük volt abban, hogy a zaklatós pornó ennyire elterjedt Kelet-Ázsiában – köztük volt a DingBuZhu is, a műfaj zászlóshajója. A BBC újságírója magát zenei producernek kiadva sikeresen elnyerte Cang bizalmát is, aki beavatta az ipar részleteibe.

Elmondása szerint az oldal közvetlen üzemeltetője egy Maomi becenevű, visszahúzódó, paranoid kínai barátjuk, aki Tokióban rejtőzködve intézi a napi feladatokat a platform körül. Cang maga is lelkes felhasználó: saját elmondása szerint több mint ötezer videót töltött fel a platformra, és harminc százalékos részesedést kap a weboldalból. Cang így magyarázta az oldal vonzerejét: 

Kínában a szexualitás a legelnyomottabb dolog. Néhány férfi nagyon perverz, és csak azt akarja látni, ahogy megalázzák a nőket.

Járvánnyá vált Japánban a nők molesztálása a tömegközlekedésen, óriási piaca is van a zaklatásról készült videóknak
A metálbanda tagjai, akik szabadidejükben szívesen készítenek és adnak el zaklatós videókat. Fotó: BBC / YouTube

A kör közepe

Maomi végül csak többszöri kérés után találkozott a BBC beépített emberével, aki ekkor már arról beszélt a zaklatós pornóval seftelőknek, hogy cége szívesen befektetne az általuk üzemeltetett weboldalakba. 

Végül egy karaokebárban találkozott a mindössze 27 éves pornómogullal, aki elárulta neki, hogy három weboldalával naponta keres nagyjából 240-480 ezer forintnak megfelelő összeget.

Az is kiderült, hogy a „Csi bácsi” álnév nem egy embert, hanem egy 15 fős zaklatói csoportot takar, akik teljesítik a több mint tízezer fizető néző igényeit, és folyamatosan ellátják az oldalakat tartalommal. Arról is beszélt, hogy maga is képzett ki férfiakat arra, hogyan tudnak hatásosabban zaklatni nőket, és azt is megemlítette, hogy a weboldalain bedrogozott nők megerőszakolásáról szóló felvételekkel is kereskedik.

Járvánnyá vált Japánban a nők molesztálása a tömegközlekedésen, óriási piaca is van a zaklatásról készült videóknak
Maomi. Fotó: BBC / YouTube

A BBC csak az után húzta rá a vizes lepedőt a társaságra, hogy Maomi könnyelműen megmutatta bankkártyáját a riporternek, amin látható volt valódi neve: Tang Csozsan. A brit közszolgálati oknyomozás nyomozásának eredményeként a férfi – aki korábban még a japán állampolgárságot akarta megszerezni – visszaköltözött Tokióból Kínába, és már nem dolgozik együtt a metálbanda tagjaival. Viszont a Twitteren még mindig nyíltan hirdeti zaklatós videóit, ami ellen a platform eddig nem tett semmit.

Közben a japán parlament elé került egy törvénytervezet, amely szigorítaná a nemi erőszakra vonatkozó szabályokat. Az új törvény a chikant is célba venné, és a beleegyezési korhatárt is felemelné 13 évről 16-ra – habár a kritikusok szerint még mindig nem lép fel elég keményen a jelenség ellen.

Korábban erről azt írtuk: még a nyáron elfogadhatják Japánban a szexuális bűncselekményekre vonatkozó új törvényt, amelyben nemcsak felemelik a beleegyezési korhatárt, hanem újradefiniálják a nemi erőszak fogalmát is. Hogy ez a módosítás miért is ennyire fontos az országnak, azt jól mutatja, hogy négy évvel ezelőtt széles körű tiltakozássorozat kezdődött, amiért egy a tinédzser lányát többször is megerőszakoló apát arra hivatkozva mentett fel a bíróság, hogy a lány ellenállhatott volna, ha akar. A történet pedig sajnos messze nem egyedülálló az országban.


Nyitókép: BBC / YouTube

#Külföld#japán#metró#zaklatás#pornó#weboldal#feketepiac#ma

Címlapról ajánljuk