Külföld

Szavaztak az írek: a többség szerint a nőknek még mindig a konyhában a helyük

rtl.hurtl.hu

2024. március 10. 6:38

Szomorú eredmény született, a miniszterelnök beismerte kormánya kudarcát.

Mint arról beszámoltunk, alkotmánymódosító népszavazást tartottak Írországban pénteken,  a nemzetközi nőnapon, ahol arról dönthettek az írek, hogy kiveszik az alaptörvényből azt a részt, ami gyakorlatilag kijelenti, hogy „a nőknek a konyhában a helyük”. 

Az 1937-ben született „a nők otthon” cikkelyt kritikusai régimódinak és meghaladottnak tartják, amire hivatkozva korábban a feleségeket karrierjük feladására kényszerítették és háziasszonyszerepre korlátozták. Emiatt a nők nemcsak az álmaikat voltak kénytelenek feladni, hanem idős korukban alig kaptak nyugdíjat.

A szöveg szerint az államnak „biztosítania kell, hogy az anyáknak ne kelljen pénzügyi szükségtől hajtva munkát végezniük, amivel elhanyagolják otthoni kötelességeit”. A passzus arra is kitér, hogy a közjót nem lehet elérni a nők otthon betöltött szerepe nélkül. Az új szöveg szerint a család bármelyik tagja tud gondoskodni a családról, és az nem csak az anya kötelessége.

A népszavazás megtörtént, a szombat este közzétett eredményekből pedig kiderült: az írek nagy arányban elutasították az 1937-ben megszövegezett alkotmányban a családra és a nőkre vonatkozó utalások reformját, írja az MTI.

Vagyis a népszavazási eredmények szerint az írek nem támogatták a család fogalmának a házasságon túli kibővítését, sem annak a cikknek a törlését, amely szerint az anyák elsőrendű feladata „a háztartási feladatok” otthoni gyakorlása.

A család meghatározására vonatkozó első kérdésben a nem szavazatok 67,69 százalékkal győztek az igenek felett a szombat este közzétett hivatalos eredmények szerint. 

A nők háztartási feladataira vonatkozó rész megváltoztatását pedig 74 százalék utasította vissza, írja a Guardian. 

Leo Varadkar miniszterelnök, akinek a jobbközép kormánya kezdeményezte a reformot, elismerte a vereségét.

A mi felelősségünk volt, hogy meggyőzzük az emberek többségét, szavazzanak igennel, és ebben kudarcot vallottunk

 – mondta a kormányfő.

 A népszavazás iránt nem volt nagy a lelkesedés, a 39 választókerület többségében a részvételi arány nem haladta meg az 50 százalékot.

Az 5,3 milliós lélekszámú európai uniós tagállam, amelyben az alkotmány elfogadása idején a katolikus egyház jelentős befolyást gyakorolt a köz- és magánéletre, 2015-ben törvényesítette az azonos neműek házasságát és 2018-ban a művi terhességmegszakítást.

Nyitókép: Natalia Campos/Getty Images

 

#Külföld#írország#alkotmány#nők#nőnap#konyha#népszavazás

Címlapról ajánljuk