Életmód

Erősödő hasfájással ment orvoshoz, kiderült, hogy a belénél egy magzat növekszik

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 12:17

30 ezer terhességre mindössze egy ilyen eset jut.

A Mirror ír annak a nőnek a francia nőnek esetéről, aki erősödő hasi fájdalmakkal fordult orvoshoz. A vizsgálatok során kiderült, hogy a bele mellett, a hasüregben egy magzat növeszik. A nőnek fogalma sem volt arról, hogy állapotos, pedig már 23. hétben járt, amikor orvoshoz fordult.

A 37 éves nőnél tíz nap leforgása jött elő és vált elviselhetetlenné a hasfájás, valamint rendszeresen puffadást is tapasztalt.

A New England Journal of Medicine szakmai folyóirat írta meg, hogy a nő hasüregében, a gyomor és a bél között egy egészséges magzat fejlődött. Méhen kívüli terhességek esetében sokszor nem marad életben a magzat, most azonban csodával határos módon sikerült megmenteni a kicsit. A gyermeket már 29. héten világra segítették, ő és az anyukája nem kevesebb, mint három hónapot töltöttek kórházban.

A sebészek erőfeszítései elképesztőek voltak, tekintve, hogy a baba gyorsan fejlődött a peritoneális üregben, amely a létfontosságú szerveket tartja, a méhlepény a medence tetejéhez kapcsolódott. A méhen kívüli terhesség ritka, de előfordul, amikor a magzat növekedésnek indul a petevezetékekben.

A terhesség előrehaladtával ez felszakadhat, ami sajnos ahhoz vezet, hogy a magzat az üregbe „szökik”. Ennek nagyon kicsi az esélye, 30 ezer terhességre mindössze egy ilyen eset jut. A baba elvesztésének esélye ebben az esetben akár 90 százalék is lehet. 

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#egészség#orvos#belek#terhesség

Címlapról ajánljuk