Életmód

Megtalálták a módszert ahhoz, hogy öt évvel fiatalabbak legyünk

rtl.hurtl.hu

2023. november 21. 15:35

A fiatalságért a szívünket kell jó karban tartani, amihez nem árt betartani néhány szabályt.

Tudósok, akik több ezer felnőttet vizsgáltak, azt állítják, megtalálták a kulcsot ahhoz, hogy mintegy öt évvel lelassítsák a szervezet természetes öregedési folyamatát – írja a Mirror. Az eredményekről Philadelphiában az American Heart Association konferencián számoltak be.

Összesen 6500 felnőtt egészségügyi adatait vizsgálták, akiknek az átlagéletkora 47 év volt. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a testsúly, a vércukorszint, a koleszterinszint és a vérnyomás kordában tartása, az egészséges alvás és étrend fenntartása, a rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése a fontos tényezők.

Donald M. Lloyd-Jones, az Amerikai Szív Szövetség korábbi elnöke elmondta: „Ezek az eredmények segítenek megérteni a kronológiai és a biológiai életkor közötti kapcsolatot, valamint azt, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatos szokások követése hogyan segíthet abban, hogy tovább éljünk. Mindenki szeretne tovább élni, de ami még fontosabb, hogy egészségesebben akarunk tovább élni, hogy valóban élvezhessük és jó életminőségben élhessünk minél tovább”.

A Life's Essential 8, az American Heart Association egészségfelmérése tavaly indult el és a már említett nyolc szempontot vizsgálták és az alapján pontozták a résztvevők egészségét. A társadalmi, gazdasági és demográfiai tényezők figyelembevétele mellett a legmagasabb pontszámmal rendelkezők – ami egyben magas szív- és érrendszeri egészséget is jelent – alacsonyabb – mintegy hat évvel fiatalabb – biológiai életkorral jártak együtt.

A kutatók szerint, akik egészséges szív- és érrendszerrel rendelkeznek, azoknak a tényleges átlagéletkora 41, míg a biológiai átlagéletkoruk már csak 36 év volt. A rossz szív- és érrendszeri egészséggel rendelkezők tényleges átlagéletkora 53 év volt, a biológiai átlagéletkoruk ennél viszont magasabb volt, 57 év.

Egymillió magyar valószínűleg nem is tudja, hogy magas a vérnyomása – ezt mondta a Kardiológusok Társaságának főtitkára az RTL Híradónak:


Nyitókép: Pixabay.com

#Életmód#egészség#szívbetegség#konferencia#egészségfelmérés#kutatás

Címlapról ajánljuk