Életmód

Részmunkaidős sajtkóstolókat alkalmaz a Wisconsini Egyetem

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 16:14

A pozíció minden sajtrajongó nyúlós, sárga álma.

A Wisconsini Egyetem Tejipari Kutatóközpontja körülbelül egy évtizede alkalmaz korábbi diákokból lett sajtkóstolókat, nemrég azonban megnyitotta az állást (amely hivatalosan „leíró érzékszervi panelista") a civil jelentkezők előtt is. 

A reakció elsöprő volt, az öt részmunkaidős állásra 250 ember jelentkezett. A kutatóközpont szigorú képzésnek veti alá a jelentkezőket, hogy elemezzék a végzős kutatók, a pizzakészítők és az iparosok által készített sajtokat.

„Minél inkább hasonlítanak egy műszerre, annál jobbak” – mondta az NPR-nak Brandon Prochaska, a tejipari kutatóközpont érzékszervi koordinátora. 

Az állásnál előnyt jelent, ha korábban már dolgozott valaki érzékelőbizottságban, vagy ha jó a képességük az ízek megkülönböztetésében

Ebben a körben, amikor ennyi jelentkezőnk volt, egyfajta tesztsorozatnak vetettük alá őket. Arra voltunk kíváncsiak, meg tudják-e különböztetni a savas és a keserű ízeket. Meg tudják mondani, melyik sajt a sós? Vagy ki tudják választani a friss és a régi minta közül az idősebbet?

– magyarázta a folyamatot Prochaska.

Az új alkalmazottak egy körülbelül 20-25 fős rotációs csapathoz csatlakoznak. A kóstolócsoport minden héten találkozik, még akkor is, ha ünnep van. 

„Mivel sok mindent, amit csinálunk, publikált kutatáshoz készítünk, biztosak akarunk lenni abban, hogy jó, szilárd tudományról, megismételhető adatokról és jó mennyiségű adatpontról van szó, hogy biztosak lehessünk az eredményekben” – tette hozzá meg Prochaska.

Nyitókép: karandaev / Getty Images

#Életmód#sajt#sajtkóstolás#sajtvizsgálat#wisconsin#wisconsini egyetem#ízlelés

Címlapról ajánljuk