Életmód

Ha vásárolt ilyen sajtból, ne egyen belőle, inkább vigye vissza az Auchanba!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 21. 6:16

Sajtot hív vissza az Auchan, mert E. coli baktérium lehet jelen a termékben.

 

Az Auchan visszahívta MORBIER PDO sajtját, mert abban Escherichia coli baktérium lehet jelen, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A francia eredetű Morbier pasztőrözetlen tehéntejből készül, a félkemény sajt különös ismertetőjele a közepén látható fekete csík, ami nem más mint korom, a tradicionális készítési mód velejárója.

A termékvisszahívás kizárólag az alábbi adatokkal azonosított termékre vonatkozik:

  • Név: MORBIER PDO
  • Forgalmazó: Euroser Dairy Group (Lengyelország)
  • Minőségmegőrzési ideje: 2023. november 19.
  • Vonalkód: 2104010000000
  • Kiszerelés: változó

Az Auchan a termékek árát blokk nélkül is visszatéríti, bármelyik üzletbe visszavihetik azokat a vásárlók. Az Auchan a visszahívásról a honlapján tájékoztatást közölt.

A NÉBIH tájékoztatása szerint az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, de néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

A shigatoxin-termelő  Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

#Életmód#termékvisszahívás#nébih#sajt#Auchan

Címlapról ajánljuk