Életmód

Tömegesen döbbennek rá az amerikaiak, hogy Európában nem szokás inni – vicces TikTok-háborúba torkollt a szomjúság

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 9. 11:50

Úgy tűnik, állandóan szomjaznak nálunk a tengerentúli turisták.

Sok amerikai utazót megdöbbent, hogy milyen kevés vizet isznak az európaiak, és a TikTokon adnak hangot csodálkozásuknak – írja a New York Times.

Ashley Warren például Albániában járt munkaügyben, és már egy hete ott volt, amikor feltűnt neki, hogy ő állandóan szomjas, de a körülötte lévők nem azok. Mint az amerikaiaknál általában, nála is mindig volt víz, a kollégái viszont sosem vittek magukkal innivalót. Amikor ebédelni mentek, csak Warren ivott az asztalra kitett vízből. Végül egy áprilisi TikTok-videójában kifakadt, és azt kérdezte az európaiaktól:

Miért nem vagytok szomjasabbak?


A 32 éves washingtoni nő számos európai országban élt és dolgozott. Azt mondja, az itteni kollégái viccből halnak vagy békának nevezték, mert sokkal több vizet ivott náluk.

Warren videója nyomán hónapok óta tartó vita kerekedett, amibe több amerikai turista is beszállt, és tucatjával születtek TikTok-videók arról, hogy milyen keveset isznak a helyiek Európában. A kávéscsészék nálunk gyűszűnyiek, az éttermekben nem adnak kérés nélkül csapvizet, és különben is, hogy van az, hogy az európaiak ennyi presszókávét isznak, és mégsem érzik magukat dehidratáltnak?

Egy milliós nézettségű videóban három amerikai turista Barcelonában másfél literes flakonokból vedeli a vizet. A videón ez a felirat szerepel: „mi, amikor végre találtunk vizet, mert az európaiak nem hisznek a vízben”.


Az európaiak persze csodálkoznak ezen. Azt gondolják: az amerikaiak azért nem találnak vizet, mert nem tudják, hol keressék, vagy hogyan kérjék.

De az is lehet, hogy tényleg nagyon sokat isznak az amerikaiak. Ashley Warrenről azt hitte férjének bolgár családja, hogy beteg, azért iszik annyi vizet. 

Ők úgy vannak vele, hogy van elég folyadék a paradicsomban és az uborkában

– mondta.

Az amerikai orvostudományi akadémia a férfiaknak napi három liter, a nőknek valamivel több mint két liter víz fogyasztását javasolja, megjegyezve, hogy az ajánlott mennyiség függ a környezettől, életviteltől és súlytól is. Franciaországban másfél-két litert tartanak kívánatosnak a szakemberek, Olaszországban valamivel többet.

De nem csak a tudományos megközelítés számít. A cikk szerint az amerikaiakra jellemző, hogy divatkiegészítőként hordozzák magukkal a vizeskulacsot, és fitneszalkalmazásokban rögzítik, hogy mennyit ittak. Sokan még dicsekszenek is azzal, hogy milyen sok vizet fogyasztanak naponta, mintha a hidratáltság érdem lenne – írják.

Az amerikai Amanda Rollins, aki az elmúlt hat évben Párizsban élt, úgy érzi, hogy az amerikaiak mindenből versenyt csinálnak. 

Egy francia sosem menne oda egy másik franciához azzal, hogy hé tesó, épp megittam egy liter vizet

– mondja.

Martin Riese, aki „vízsommelierként” szerepel a TikTokon, Németországban született és Los Angelesben él, így látja a különbségeket. „Európában nem tartunk vizeskulacsot az ágyunk mellett. Mégsem száradunk ki, egyszerűen kiegyensúlyozottabb étrendünk van, amiből sok folyadékhoz jutunk” – mondja. De azt is gondolja, hogy az ásványvizes cégek reklámkampányainak köszönhető, hogy sokan úgy gondolják, mindig kell lennie náluk egy flakon víznek.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#víz#ivás#amerika#tiktok#utazás#szomjúság

Címlapról ajánljuk