Életmód

A turistáskodásnak semmi értelme, maradjon mindenki otthon – óriási botrány lett a sztárfilozófus nyári gondolataiból

Mohos MátéMohos Máté

2023. július 2. 14:25

A turistáknak „nem csak fogalmuk sincs arról, mit csinálnak, de nem is akarnak tanulni” – írta Agnes Callard professzor, miután meglátogatott egy sólyomkórházat Abu Dhabiban. Elitistának tartott véleménye miatt sokan kiakadtak, ha azonban figyeljük a híreket, könnyen belefuthatunk valóban felháborító tettekbe, amiket a nyaralásuk alatt követtek el a turisták. De ezért tényleg otthon kéne maradni és maximum képekről nézegetni a világ csodáit?

Agnes Callard egy sólyomkórházban találta magát Abu Dhabiban, és nem értett semmit. Első kérdése akár az is lehetett volna, hogy „mit csinálok egy sólyomkórházban?”, de filozófusként ennél sokkal tovább ment. „Mit csinál bárki Abu Dhabiban?” – morfondírozott. Végül arra jutott, hogy nemcsak sólyomkórházakba Abu Dhabiban, hanem bárhova máshova is dőreség utazni. Úgy vélte, hogy a turistáknak „nem csak fogalmuk sincs arról, mit csinálnak, de nem is akarnak tanulni”, éppen ezért az őket kiszolgáló helyek is értelmetlenek, üresek.

Mivel tömegek igényeire vannak szabva, képtelenek kiszolgálni az egyént, annak vágyait és érdeklődését.

Emiatt pedig a turistáskodás nem tartogat értékeket senki számára, az utazás pedig nem tapasztalat, nem élmény, nem teljesítmény, csupán céltalan, időleges helyváltoztatás, írja a New Yorker lapjain megjelent cikkében. Úgy véli, hogy végső soron az utazás eltereli a figyelmet arról, hogy az ember a halála napján „senkivé és semmivé válik”.

Az internet pedig így reagált erre: Jaj, fogd már be a szádat!

Felháborodást váltott ki, hogy egy filozófus szerint az embereknek nem szabadna utazniuk – viszont számtalan bunkó turista esete mutat rá, hogy talán igaza lehet
Solymászati múzeum Abu Dhabiban. Az állatokat eléggé szereti a helyi uralkodó család, de ezen kívül komolyabb keresnivalójuk nincs a közel-keleti országban. Fotó: TripAdvisor

Hurrá! Homályba taszítjuk a megsemmisülés bizonyosságát!

A New Yorkert az átlagos sajtóterméknél sokkal többet vádolják azzal, hogy gyakran elitista, a hétköznapi emberek megéléseivel szöges ellentétben álló véleményeket hoz le, vagy emel ki. A helyzet most is hasonló: több filozófus, és az internet népe is beleállt Callardbe, amiért szerintük nem a valóság talajáról kürtölte világgá meglátásait.

Irina Dumitrescu kritikus és professzor szerint Callard azt veszi alapvetésnek, hogy a turisták mindegyike sekélyes figura, akik nem is beszélgetnek a helyiekkel, és nem válnak tapasztaltabbá utazásaik során. Egy másik kommentelő így reagált: Nem is sejtettem, hogy le lehet írni ilyen gazdag, beképzelt érveket az utazás ellenzésére. [A szerző] egy csomó, több évszázados, kontextus nélküli idézetet használ, hogy egy elképesztő kiváltságról panaszkodjon, de egyszer sem említi [az utazás] legfontosabb korlátozó tényezőjét: az anyagit.

Mások szerint az ilyen fajta elitizmusnak a következő lépése az lenne, hogy a popzene, vagy az élet élvezetét kritizáljuk. Akadtak olyanok is, akik turistaparadicsomok lakosaiként eddig azt tapasztalták, hogy az odalátogatók legtöbbször kedves, érdekes emberek.

Callard egyik fő tézise, mely szerint az utazás elfeledteti az elmúlás miatt érzett egzisztenciális szorongást, más miatt váltott ki vitát. A filozófus ezt a véleményt egy negatív meglátásként tálalta, azonban többen is rámutattak, hogy akár örülni is lehet neki. Jamie Carlin Watson filozófus így reagált: Hogy [az utazással] homályba taszítjuk a megsemmisülés bizonyosságát? Hála az égnek, ez így van.

Felháborodást váltott ki, hogy egy filozófus szerint az embereknek nem szabadna utazniuk – viszont számtalan bunkó turista esete mutat rá, hogy talán igaza lehet
Fotó: Turista az UNESCO kulturális világörökségi jegyzékén szereplő felső-ausztriai Hallstattban fényképez a Hallstatti-tó partján 2020. január 8-án. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna.

A turisták, akikre nem vagyunk büszkék

Azonban olyanok is akadtak, akik rögvest egyetértettek a filozófus véleményeivel, és azt mondták: igenis maradjon mindenki szépen otthon. Holott a turizmus által generált pénz hiányát már a világ számos városában megtapasztalták a covid alatt, sokan ezért a látogatók nagy számát kisebb csapásnak tartják, mint azt, hogy az évtizedek alatt folyamatosan erodálódtak a természeti és kultúrkincsek a figyelmetlen, bunkó turistáknak köszönhetően. Pedig a tömegesen érkező turisták még hangosak is, meg sokat szemetelnek.

Nemrég egy hősszerelemes sztorija borzolta a kedélyeket, aki a római Colosseum évezredes tégláiba véste bele saját és menyasszonya nevét. Az olasz kulturális miniszter az elkövető példás megbüntetését követelte a Twitter-oldalán közzétett üzenetben, megosztva az esetről készített videót. Az ANSA olasz hírügynökség közlése szerint a férfi azt véste a falba, hogy „Ivan+Haley 23”. Gennaro Sangiuliano „nagyon súlyos, hitvány” esetként jellemezte, hogy „egy turista megrongálja a világ egyik leghíresebb helyét”. A miniszter reményét fejezte ki, hogy azonosítani fogják az elkövetőt, és a „törvényeink alapján elítélik”.


Messze nem ez volt az első eset, hogy egyes turisták extrém érzéketlenségről tettek tanúbizonyságot. Nemrég a Yellowstone amerikai nemzeti parkban történt esetről is beszámoltunk, amikor egy látogató jó ötletnek tartotta, hogy az út mellett kószáló medvéket ijesztegesse – szerencsére a férfit nem tépték szét, ám számos szakértő így sem tartotta bölcsnek a magatartását. Egyikőjük simán egy „seggnek” nevezte a felvételeken látható figurát. Egyrészt kiemelték, hogy a vadon élő állatokat nem túl etikus dolog zargatni, másrészt emlékeztettek, hogy aki medvékkel emberkedik, az viszonylag könnyen ráfázhat.

Több helyen pedig már a külső szemlélők által nézve drasztikus lépésekkel próbálják visszafogni a nem éppen értékeket hajszoló látogatókat. Egy ponton Portofino, az olasz Riviéra egyik tengerparti városkája azt jelentette be, hogy várakozási tilalmi zónákkal veszik fel a harcot a szelfizőkkel szemben, az ausztriai Hallstatt vezetése pedig úgy döntött, hogy szelfiket ellehetetlenítő paravánnal küzd meg a várost elözönlő turistákkal.

A szelfibűnözés legkirívóbb esete viszont egyértelműen Auschwitzhoz kötődik: egy áprilisban virálissá vált kép kapcsán kérte meg az itt található emlékmúzeum vezetősége a vendégeket, hogy ne pózoljanak szexi fotókhoz a volt koncentrációs tábor területén, ahol a holokauszt idején nagyjából 1,1 millió ember vesztette életét. A közösségi médiában terjedő kép azt ábrázolta, hogy egy nő épp egy képhez feszít, miközben a tábor bejáratához vezető síneken ül.

A szelfiellenes intézkedésekkel hosszabb cikkben is foglalkoztunk.

Itt-ott pedig arról is hallani, hogy a Magyarországon járó turisták sem feltétlenül a lehető legtiszteletteljesebbek. Győr polgármestere nemrég arról panaszkodott, hogy az idelátogató hajós turisták rendszeresen teleszemetelik a várost. Dézsi Csaba András, fideszes polgármester arról beszélt egy rádiós interjúban, hogy 

a Dunáról behozott kétórás turisták sok szemetet hagynak a városban, majd továbbállnak.

Bonyolultabb a helyzet Egerben, ahol a komolyabb kritikusok már azon aggódnak, hogy a város a pedofilok zarándokhelye lehet. Egy köztéri szobor miatt háborodtak fel, amelyik az Egri csillagok nyitójelenetét ábrázolja a pucér Vicuskával és Gergővel, ráadásul a fiúnak többek szerint a nemi szerve is túl nagyra sikerült.

A turisták kellemetlen szokásairól nemrég a Reggeliben mesélt a Tenerifén élő Konczlik Lilla utazásszervező. Az ő véleménye szerint igenis vannak „ciki turisták”, akik a látványosságok mellett még a svédasztal és a medencék környékén sem feltétlenül bírnak magukkal. A vele készült beszélgetést alább lehet megnézni.


Nyitókép: Twitter / YouTube

#Életmód#turizmus#abu dhabi#turista#sólyom#bunkó#látogató#győr#colosseum#auschwitz#filozófus#ma

Címlapról ajánljuk