Belföld

Győri polgármester a hajós turistákról: sok szemetet hagynak a városban, majd továbbállnak

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 15:07

A győri városvezetés és a Mahart nem tudott megegyezni abban, hogy a Dunán közlekedő turistahajók kiköthessenek a városban vagy sem. Dézsi Csaba András fideszes polgármester szerint az állami személyhajózási cégnek be kéne szállnia a költségekbe, mert szerinte a turisták túl sok szemetet hagynak a megyeszékhelyen. 

Győr vezetése és a Mahart nem tudott megegyezni abban, hogy a Dunán közlekedő turistahajók kiköthessenek a városban. A magyar állami személyhajózási cég megépítené a kikötőt, ám a győri fideszes polgármester pénzt kérne, mondván a turista szemetel és ez amúgy is üzleti vállalkozás – írja a Telex.hu.

Mint írja a lap, egy éve adták át a mintegy 30 milliárd forintból Gönyű mellett, a Duna és Mosoni-Duna összefolyásánál épült torkolati műtárgyat, amely megtartja és megemeli Győr vízszintjét. A vízszintemelést korábban egy népi kezdeményezésben több mint 80 ezren támogatták, és a Mahart ezen keresztül szeretett volna szárnyashajós turistákat bevinni Győrbe, ugyanis a megyeszékhelyen az alacsony vízállás miatt évtizedek óta nem tudtak bejutni, megfordulni és kikötni a közepes méretű hajók.

Ám megfelelő kikötője nem volt Győrnek, ezért a Mahart vezetői tárgyalni kezdtek a várossal. Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere arról beszélt januárban egy rádiós interjúban, hogy pénzt kérne a városnak, miután szerinte „a Dunáról behozott kétórás turisták sok szemetet hagynak a városban, majd továbbállnak”.

Azonban megállapodásra azóta sem került sor, pedig már javában tart a turistaszezon. A városvezetés azt szeretné, hogy a Mahart beszálljon a költségekbe, többek közt a takarításba.

Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezetője közölte, hogy a tavaly átadott gönyűi torkolati műtárgynál építenek egy nemzetközi hajók fogadására is alkalmas kikötőt. A lap információi alapján az új kikötő 80 százalékban elkészült, átadása június végére várható, ezután próbaüzembe helyezik. A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy a Bécs vagy Budapest felől érkező hajók kikötnek, onnan pedig turisták busszal mehetnek Győrbe vagy Pannonhalmára.

Nyitókép: Dézsi Csaba András, Győr polgármestere beszél a Zöld Busz Program támogatásával beszerzett 13 darab BYD K9UD típusú, tisztán elektromos meghajtású autóbusz átadásán Győrben 2023. június 20-án. MTI / Bodnár Boglárka

#Belföld#dézsi csaba andrás#győr#kikötő

Címlapról ajánljuk