Életmód

Milliós büntetés, kerítés és időkorlát – küzdenek a szelfizők ellen a népszerű európai turistacélpontok

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. június 11. 8:02

Május közepén érkezett a hír, hogy Hallstatt szelfigyilkos paravánokat telepített, hogy ezzel akadályozza meg a náluk megforduló tengernyi turistát a fotózkodásban, nem sokkal előtte pedig az olasz Portofino jelentette be, hogy mostantól megbírságolja a festői tájban túl sokáig elidőző látogatókat. A turisták csalódottak, a helyieknek elegük van, és világszerte számos önkormányzat próbálja kitalálni, hogyan oszlassa el a tömeget, és hogyan vegye rá a látogatókat a kulturált viselkedésre. Nem mindig osztatlan sikerrel.

Szelfiket ellehetetlenítő paravánnal küzd az ausztriai Hallstatt vezetése a várost elözönlő turistákkal – számoltunk be róla korábban.

A mindössze 750 fős település azután vált rendkívül népszerűvé a turisták körében, hogy elterjedt, róla mintázták a Jégvarázs című film királyságát. Abban a városrészben, ahol világhírű panoráma nyílik a tóra és a partján épült festői szépségű településre, számos turista tolong mobiltelefonokkal és fényképezőgépekkel, a hangoskodás viszont zavarja a helybéli lakosok nyugalmát.

Május elején a városvezetés próbaképpen felállított egy magas fakerítést, amely részben elzárja a kilátást az alpesi tájra. Úgy tervezik, ha működik a módszer, akkor meghosszabbítják a paravánt, de minden második lécet kivesznek belőle, hogy a kilátás megmaradjon, a szelfik viszont rondák legyenek. 


Az ötlet Alexander Scheutz polgármestertől származott, de a kerítést azóta eltávolították. A faluvezető a Kuriernek elmondta, hogy bár valóban leszedték a kerítést, most egy transzparenst akarnak a helyére akasztani, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a helyiek nyugalmat és békét szeretnének.

Az önkormányzat évek óta küzd a turisták tömegei ellen, hiszen naponta akár tízezer ember is megfordul náluk. A buszforgalmat már korlátozták, ami pedig az autókat illeti, 450 férőhelyük van, de azok nagyon gyorsan betelnek. Most pedig, hogy itt a nyár ismét egyre több turistával találkozhatnak. A polgármester közölte, hogy azon gondolkodnak, felveszik a kapcsolatot a nagy kínai utazásszervezőkkel, hogy kidolgozzák a Hallstattra vonatkozó szabályokat. 

Ennek az lenne a lényege, hogy ne lehessen bármikor menni, és előre kelljen regisztrálnia azoknak, akik jönnének. A faluvezető arról is beszélt, hogy már az is nagy előrelépés lenne, ha minden idegenvezető mikrofonon és fejhallgatón keresztül beszélne a csoportjaihoz. 

A kerítés nem meglepő módon bejárta a világsajtót, és ha nem is állította meg a szelfihadat, felhívta a figyelmet a problémára. Hallstatt ezzel a húzásával amúgy rögtön fel is került a Forbes listájára, ahol 2023 nyarának leginkább turistaellenes úticéljait mutatták be az Európai Unióban, meg persze azokat, ahol jelentős turistatöbblet van. 

Büntetés jár, ha túl sokáig van az ember ugyanott

Nem sokkal a paraván-ügy előtt egyébként Portofino, az olasz Riviéra egyik tengerparti városkája jelentette be, hogy várakozási tilalmi zónákkal veszik fel a harcot a szelfizőkkel szemben. 

Kerítés, pénzbírság, figyelmeztetés, időkorlát: így küzdenek a szelfizők ellen a népszerű turistacélpontok
AP Photo/Giovanna Dell’Orto

Ez azt jelenti, hogy aki 10:30 és 18:00 között túl sokáig lóg a rakparton, azt akár 270 euróra is megbüntethetik.

Erre azért van szükség, mert itt is tízezer fölött van a napi látogatók száma, holott csak mintegy négyszázan lakják a városkát – ennek megfelelően a szezonban elképesztően zsúfolt utcák és forgalmi dugók rondítanak bele a festői tájba. A tilalom célja, hogy megakadályozza a turisták nagy csoportjainak összeverődését a mólón. A tilalom az üdülési szezon végéig, október 15-ig lesz érvényben.

Ön mit szólna, ha egy idegen jógapózban állna a bejárati ajtajában?

Más olasz város is küzd a kellemetlen népszerűséggel. A Vietri sul Mare és Positano közötti híres 35 kilométeres szakaszon a forgalom csökkentése érdekében a szezonban rendszámkorlátozó rendszert vezettek be. A páratlan számra végződő rendszámú autók a páratlan napokon, míg a páros számra végződő rendszámúak a páros napokon kaptak belépési engedélyt az útra. Velence is szenved a turistatöbblettől, ráadásul rendkívüli elhelyezkedése miatt így is illene nagyon vigyáznia magára. 2021-ben legalább megtiltották a nagy sétahajók kikötését a városban. 

Hasonló a helyzet Franciaországban is, a Forbes szerint minden párizsi lakosra kilenc turista jut. Szintén népszerű Lyon, Marseille és Bordeaux, ahová körülbelül 9 millió látogató érkezik. Marseille-ben éppen emiatt már korlátozások léptek életbe bizonyos látnivalók esetében.

De ne feledjük azt a kicsinyke párizsi utcát sem, amelynek lakóinak életét konkrét pokollá változtatta a szelfikultúra. A hírük néhány évvel ezelőtt messzire eljutott, ami nem is csoda. 

A Rue Crémieux egy macskaköves, gyönyörű kis mellékutca Párizsban, amely élénk színeinek köszönhetően Instagram-szenzációvá vált. Olyannyira, hogy egy utcai egyesület felszólította a párizsi hatóságokat, hogy esténként és hétvégenként legyen turistatilalom. Az egyik lakónak egyébként annyira elege lett, hogy létrehozta a Twitteren a Club Crémieux oldalt, és folyamatosan dokumentálta, hogy az emberek milyen idióta dolgokat csináltak az utcában, például jógapózokban álltak az ajtajaikba, klipeket forgattak és pórázon sétáltattak birkákat. 


A pamplonai bikaviadalon is betiltották a szelfizést, hogy a turisták ne vállaljanak felesleges kockázatot azzal, hogy túl közel kerülnek a bikákhoz. A tavalyi fesztivál után hat turistát szállítottak kórházba ilyen esetek miatt, de szerencsére egyikük sem sérült meg súlyosan. Nem javasolják azt sem, hogy bárki is bikákkal próbáljon szelfit készíteni. Akit ilyesmin kapnak, azt 3000 eurós, átszámítva több mint egymillió forintos büntetést befizetésére kötelezik.

Egy vidám szelfi Auschwitzban

Dr. Hemant Mittal pszichiáter a Times of Indiának beszélt a szelfizés pszichológiai hátteréről, pontosabban arról, hogy a közösségi média nemcsak életünk létfontosságú részévé vált, hanem a létérvényesítés egyik eszköze is lett. „Ez az állandó érvényesítési igény néha eltávolítja az embereket a valóságtól, a követőik reakciójának kivívása érdekében pedig olyan posztokat osztanak meg, amelyek talán véresnek, hátborzongatónak, rendkívül érzéketlennek és veszélyesnek minősülnek” – magyarázta. Szerinte a szelfiőrült emberek a pozitív és negatív kommentekből egyaránt élnek, és mindent megtesznek azért, hogy magukra vonják mások figyelmét – a végső céljuk az, hogy minél több kedvelést és kommentet kapjanak egy adott posztra, akár trollkodás vagy az életük veszélyeztetése árán is.

Seema Hingoranny klinikai pszichológus pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor az emberek lőnek valahol egy szelfit, az a pillanat vagy az élmény dokumentálásáról szól, de lehet, hogy kevéssé vagy egyáltalán nem éreznek empátiát az ottani környezet, vagy az ott történtek iránt. A legjobb és egyben legszomorúbb példa erre, hogy az auschwitzi múzeumnak időről időre figyelmeztetnie kell a látogatókat arra, hogy tulajdonképpen hol is vannak. Egy esetben például közzétették, hogy a látogatók hogyan próbálnak egy jó fotó kedvéért a vonatsíneken egyensúlyozni. Az egyik ilyen fotógyűjtemény mellé a múzeum egyik dolgozója azt írta: 

vannak ám jobb helyek is arra, ahol megtanulhatod, hogyan kell egyensúlyozni, mint az a hely, amelyik százezrek halálba deportálását szimbolizálja. 

De néha hiába minden figyelmeztetés. Áprilisban vírusként terjedt el egy Maria Murphy nevű nő Twitter-fotója, amelyet a múzeumban készített. Egy kockás inges nő a vonatsínekre ülve, a napsütést élvezve mosolygott a kamerába. 


Az ügy hatalmas felháborodást keltett, a múzeum pedig újra arra kérte a látogatókat, hogy legyenek tisztelettudóak, és tartsák szem előtt, hogy az egykori tábor helyszínére lépnek be, ahol több mint 1 millió embert gyilkoltak meg. „Tartsák tiszteletben az emléküket” – szólították fel az embereket.

Már csak a látogatók és a hozzátartozók érdekében is, akik számára nyilvánvalóan különösen fájdalmas lehet egy ilyen fotó. Az emlékhely vezetője korábban a Vice-nak arról beszélt, hogy az ilyen esetek meglehetősen ritkák, de amikor előfordulnak, a múzeum csapatának kötelessége reagálni.

Nyitókép: AP Photo/Aurelien Morissard

#Életmód#szelfi#utazás#turizmus#turisták#szabályok#korlátozás#fotó#Videó#instagram#közösségi média#európai unió#ma

Címlapról ajánljuk