Életmód

A kokainmedvétől a részegen tomboló elefántcsordáig: az állatok is egyre többet drogoznak

Kovács IstvánKovács István

2023. február 28. 13:32

Egyre gyakrabban találkoznak a vadon élő vagy háziállatok kábítószerekkel. Néha a medve megy a sörért, ám gyakrabban az emberek dobják ki az anyagot, ami problémát okoz. A turbó fokozatba kapcsolt kokainmedvétől ugyanakkor nem kell tartani, a való életben egészen máshogy sülnek el az ilyen esetek. 

Valószínűleg 2023 legsúlyosabb filmje került a mozikba a napokban, tovább gyarapítva a trash alkotások sorát. A Kokainmedve egy drogtól megvadult állatról szól, ami komoly ámokfutásba kezd, miután lenyelt egy kocka kokaint.


A film megtörtént esetet dolgoz fel, igaz, az alkotók alaposan továbbgondolták. Az FBI georgia-i irodája 1985 decemberében jelentette be, hogy egy 175 kilós fekete medve „kokaintúladagolásban halt meg, miután felfedezett egy adag kábítószert”. A boncolás során kiderült, hogy a medve 3-4 grammot szívott fel, ugyanakkor azt nem tudni, hogy mennyit evett meg. A legenda szerint 30 kilogrammot, ami valljuk be, pár napra akár az egész Wall Streetnek elég lenne. Annyi biztos, hogy 40 zacskó hevert az állat teteme körül szanaszét. A nagy kérdés: honnan került az erdőbe 30 kiló kokain. 

A nyomozás kiderítette, hogy egy Andrew Thornton nevű drogcsempész dobott ki egy balul sikerült drogszállítás közben egy sporttáskányi szajrét a túlterhelt repülőjéből. A repülés olyannyira rosszul sikerült, hogy Thorntonnak ki kellett ugrania ejtőernyővel a gépből, de rosszul ért földet és meghalt. A gépe persze lezuhant jó pár kilométerrel arrébb. A Cessna útvonalát követve a rendőrök kilenc táskát találtak meg kokainnal tömve, a tizedik volt az, amit a maci elfogyasztott. A medve azóta kitömve ki van állítva egy lexingtoni  bevásárlóközpontban.


Nem feltétlenül kell azonban emberi közreműködés az állatok kábítószerezéséhez. A jaguárok például évszázadok óta tolnak drogokat, konkrétan a mai hippik kedvenc szerének számító ayahuasca a fő alapanyagának, a banisteriops caapinak a gyökerét rágcsálják. A Vice szerint a céljuk az vele, hogy az érzékszervei kiélesedjenek, ezáltal pedig hatékonyabban tudjanak vadászni. Ugyanakkor némi hallucináció is jár a fogyasztásával, ahogy ez a videó is mutatja:


Az északon élő rénszarvasoknak a légyölő galóca hallucinogén hatásáról lehettek tapasztalataik. A számik tudták, hogy a szer az ő esetükben halálos, ha csak simán elfogyasztják, de később rájöttek, hogy a begombázott rénszarvas vizelete már csak annyi hatóanyagot tartalmaz, amitől ők jól érezhetik magukat. Emiatt elkezdték etetni légyölő galócával az állatokat, aztán begyűjtötték a vizeletüket, és indulhatott a buli. Ennek fényében azért a Mikulás és a repülő szán története is egészen új színezetet kap.


Az együttélés manapság is működik, de egészen máshogy. A New York Times szerint a vadon élő állatok egyre gyakrabban mennek rá az emberi élelmiszerekre, főleg a medvék, amikor készülnek a télre. Megtanulták, hogy az embertől nagyon jó, kalóriadús élelmiszert lehet beszerezni, a Berkshire-hegységben például egy medve többször is betört házakba fagyasztott finomságokat keresve. Ki is nyitotta a fagyasztót és ráment a jégkrémekre, leginkább a vaníliát vitte el.

Az ilyen esetekben a medvék persze nemcsak a nassolni valóval találkoznak, hanem olyan szerekkel is, mint a marihuana vagy az alkohol. A Colorado Parks and Wildlife egyik munkatársa arról számolt be, hogy egy másik medve megfújt egy kültéri sörhűtőt, majd a sörösdobozokba harapva kinyitotta és megitta azok tartalmát. Ezekben az esetekben nem tudni, mi lett a dorbézolás vége, viszont egy mohó mosómedve kis híján belepusztult a drogokkal való találkozásba. Ő a fű mellé – valószínűleg egy kukából – szerzett antidepresszánsokat is. A kábult állat szerencséjére a Gibsons Wildlife Rehabilitation Centerben kötött ki, ahol melegen tartották és kipihenhette a „mámorát”, majd szabadon engedték.

Azokon a helyeken, ahol a marihuanát legalizálták még több veszélynek vannak kitéve az állatok, egyre több olyan esetről számolnak be az Egyesült Államokból, ahol kutyák fogyasztják el a gazdájuk cuccát, vagy éppen az utcán talált maradékot marják fel. Az elmúlt hat évben több mint 400 százalékkal nőtt a marihuánamérgezéssel kapcsolatos hívások száma a 24 órás állatmérgezés-ellenőrző központnál (Pet Poison Helpline).

Ezen a videón egy kutya látható, amelyik füvet fogyasztott:


Nemcsak az emlős állatok találkoznak kábítószerekkel, a vízi élőlények is erősen ki vannak téve a veszélyüknek. Elég csak arra gondolni, hogy a tóparti fesztiválokon a vízbe ürítő partydrogosok mennyire szennyezik az állatok élőhelyét. Emlékezetes például az a 2021-es tanulmány, ami arról számolt be, hogy több kábítószer jelenléte is megnőtt a Balaton vízében a 2017 és 2019 között rendezett Balaton Soundok után. A magyar kutatók szerint a szerek többsége a tóban is megőrizte farmakológiai hatását, ami potenciálisan káros hatással lehet az élővilágra. A fesztivál utáni időszakban kokaint, ketamint és az ecstasy fő hatóanyagát, az MDMA-t, illetve ezek bomlásanyagait lehetett nagy mennyiségben megtalálni a part menti vizekben.

Angliában arra jutottak vizsgálatok során, hogy a kokainnal szennyezett vízben élő angolnák hiperaktívvá váltak és az izomkárosodás jeleit mutatták. Persze nem csak a kábítószerek okoznak ilyet, a gyógyszerekkel szennyezett víz is hatással lehet a halak és rákfélék egészségére és viselkedésére.

Az emberek is itatják őket, de „isznak” maguktól is

Gyakran nem a véletlenen múlik, hogy egy állat kábítószerhez jusson, sajnos előfordul, hogy az emberek leitatják őket. Az állatvilág legismertebb piásai az elefántok. Az idomárok sokszor sörrel és egyéb italokkal jutalmazták az állatokat, a 18. században pedig egy elefántról feljegyezték, hogy naponta 30 üveg portóit ivott meg.

Persze az állatok maguk is tudnak azért tenni, hogy bódítószerekkel találkozzanak, és nem csupán a már említett jaguárok fedezik fel a természet által kínált lehetőségeket. 

Az erjedt bogyókat zabáló madarak gyakran lezuhannak, Amerikában a túlérett, szottyos almákat kajáló részeg jávorszarvasok tudnak meglepetéseket okozni az embernek, amikor belegabalyodnak függőágyakba vagy a karácsonyi dekorációkba. 

A bedrogozott állatoknak egyébként komoly rajongótábora van a Twitteren, elég a #CocaineBearIsGreatBut hashtagre rákeresni.

A tanulság az, hogy az állatokat nem szabad drogok vagy alkohol közelébe engedni, igaz, ha jön a medve, az elveszi, ami jár. Egy elefánt meg pláne, akkor meg főleg, ha többen jönnek. 1974-ben Indiában egy 150 elefántból álló csorda egy sörgyárba tört be és öntött fel a garatra. Az alkohol gyorsan megártott nekik és tombolni kezdtek. Végül öt embert megöltek és több épületet a földig romboltak.

Nyitókép: A Fővárosi Állat- és Növénykert Tibor nevű kamcsatkai barnamedvéje 2017. február 2-án. MTI Fotó: Kovács Attila.

#Életmód#állatok#kokain#medve#film#mosómedve#drog#kábítószer#ma

Címlapról ajánljuk