Életmód

Lábköröm a szájban, 20 éve nem mosott fog, körömlakkos korona – kitálaltak a fogorvosok

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 13:14

Gyomorforgató és érthetetlen szokásokról vallottak a fogorvosok. Ezek azok a dolgok, amiktől meghűl a vér az ereikben.

A legtöbben nem szeretnek fogorvoshoz menni vagy egyenesen rettegnek még akkor is, ha esetleg nincs is mitől. Az éremnek két oldala van: a fogorvosok helyzete sem mindig rózsás, legalábbis a Daily Mail cikke szerint. A lap fogorvosokat faggatott ki arról, hogy mik azok a szokások, amelyek elborzasztják őket. 

  1. Amikor az érzéstelenítés miatt a beteg nem találja el köpéskor az erre szolgáló tálat. Ez ugyanis később hosszadalmas takarítási procedúrát von maga után. Természetesen az ilyesmi érthető: az érzéstelenítés hatására a páciens elveszti a kontrollt szája, nyelve mozgatása felett.
  2. A fogorvos ujjainak nyalogatása. „Az általunk használt nem latex kesztyűk puhák a hagyományos, régimódi kesztyűkhöz képest, de nem nyalogatásra valók” – szögezte le az egyik megszólaltatott szakember.
  3. A fogkefe megosztása a partnerrel. Márpedig vannak páciensek, akik elmondják: közös fogkefét használnak párjukkal. Ez már csak azért sem okos ötlet, mert fogínyvérzés esetén a partner vére a szájüregbe kerülhet. 
  4. Szájban matatás után kezet fogni. A járvány időszakában a kézfogást felváltotta a könyökpacsi, azonban a koronavírus visszaszorulásával a hagyományos üdvözlési forma is visszatért. Talán magyarázni sem kell, miért probléma ez, a szakemberek azt kérik: tiszta kézzel fogjunk kezet.
  5. A szürcsölő hang a fogszabályozó kivételekor. Állítólag akinek van vagy volt ilyen készüléke, ismeri ezt a hangot, ami a megszólaló szerint undorító.
  6. Szájban hagyott dolgok, például lábköröm. Dr. Alan Clarke fogorvos, a belfasti Paste Dental klinikai igazgatója a lapnak elmondta, hogy talált már páciens szájában ceruzahegyeket, műanyag csomagolásdarabokat, élő pókot, több legyet és rágógumit egy hátsó fog mögé rejtve. Fogselyem, higiéniai eszközök használatára biztatja az embereket.
  7. Dr. Clarke szerint gyakori probléma, hogy egyesek egyáltalán nem mosnak fogat. Nem arról van szó, hogy egy-egy esti fogmosás kimarad, hanem hogy a fogmosás egyáltalán nincs jelen egyesek életében. „Itt arról van szó, hogy 15-20 évig nem vagy soha nem mosnak fogat. Igen, ez számunkra is meglepő, de elég gyakran tapasztaljuk” – mondta a szakorvos, aki hozzátette: tanácsot adhatnak és segíthetnek az optimális fogászati egészség elérése, megtartása érdekében, de az út a felelősségvállalással kezdődik. Fogmosás nélkül nem fog menni.
  8. Csináld magad fogászati megoldások. Valószínűleg arra sem kell sok szót pazarolni, hogy a fogorvos munkája nem kiválható otthoni megoldásokkal, így ragasztóval. Dr. Clarke látott már háztartási fehérítővel végzett fogfehérítést, valamit bútorragasztóval, körömlakkal és rágógumival rögzített törött koronákat. A problémák kezelése a fogorvos dolga, senki másé.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#fogorvos#orvos#szájápolás

Címlapról ajánljuk