Életmód

205 elefánt pusztult el a Kenyát sújtó szárazság miatt

rtl.hurtl.hu

2022. november 4. 14:28

A következő hónapokban is az átlagnál kevesebb csapadékra számítanak.

Február és október között 205 elefánt pusztult el az aszály miatt Kenya vadrezervátumaiban – közölte az ország turisztikai minisztere, Peninah Malonza pénteken. Hozzátette, hogy ugyanebben az időszakban 512 gnú, 381 zebra, 12 zsiráf és 51 kafferbivaly vált a szárazság áldozatává.

Kelet-Afrikát évtizedek óta nem látott aszály sújtja. A Deutsche Welle cikkében idézett tisztviselők szerint Kenya északi részén több mint félmillió emberre vár éhezés.

Peninah Malonza szerint az aszály elsősorban a növényevő fajokat sújtja, a vízhiány mellett kimerülnek az élelemforrásaik. A turisztikai minisztérium tavaly 36 ezer elefántot tartott számon Kenyában.

A Save The Elephants természetvédő szervezet múlt hónapban közölte, hogy elpusztult az a nőstény elefánt is, amely az év elején ikerborjaknak adott életet, ami ritkaság. A Grevy’s Zebra Trust nevű fajmegőrzéssel foglalkozó szervezet pedig arról számolt be, hogy három hónap alatt negyven egyed pusztult el a ritka és veszélyeztetett Grévy-zebrák közül.

Kelet-Afrikában már vannak szórványos esőzések, de a következő hónapokban is átlag alatti mennyiségű csapadékra számítanak. Kenyát elsősorban vadvilága teszi jelentős turistacélponttá, az ország gazdasági teljesítményének 10 százalékát a több mint kétmillió embert foglalkoztató turizmus teszi ki. A tudósok viszont úgy látják, hogy a klímaváltozás miatt súlyosabbá és tartósabbá válnak az aszályok.

Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Irungu

#Életmód#afrika#kenya#aszály#elefánt#szárazság#természetvédelem

Címlapról ajánljuk