Életmód

Kafiya 14 évesen, kényszerházasság elől menekült el Szomáliából, és Magyarországon lett boldog

rtl.hurtl.hu

2022. február 18. 9:13

14 évesen édesapja eladta egy idősebb férfinak, de Kafiya Said Mahdi szabad akart lenni. Elmenekült keserű sorsa elől a bizonytalan, de szabad nagyvilágba. Egy év küzdelmes vándorlás után Magyarországon lelt új otthonra.

Kafiya elmondása szerint apja édesanyját és lánytestvéreit is semmibe vette, és folyamatosan agresszív volt velük. Aztán jött, amire nem lehet felkészülni, apja pénzt akart keresni rajta, ezért 14 éves korában eladta egy férfinak.

A lánynak végül édesanyja segített megszökni a kényszerházasság elől, mert jobb sorsot szánt lányának. Szomáliából Iránba, onnan Görögországba, Törökországba, Szerbiába, majd Magyarországra csempészték őt és menekülő társait. A többiek mind tovább mentek nyugat felé, de Kafiya itt maradt.

Már egy éven át csináltam folyamatosan, és nem akartam ezt folytatni. Amikor Magyarországra érkeztem, a határon rendőrök mondták, hogy nem kell félnetek, hogyha akartok, itt maradhattok. Biztonságban vagytok.

Ez volt a fordulópont számára, ekkor döntött úgy, hogy nem menekül tovább. Azt mesélte, egyik országban sem mondták neki ezelőtt, hogy ott biztonságban érezheti magát.

Gyermekotthonba került, magyar nyelvórákat vett, és gimnáziumba járt. Sikeres érettségit tett úgy, hogy a tanulás mellett végig dolgozott, hiszen mindent magának kellett előteremtenie. Amikor már egy kicsit beszélt magyarul, egy húsüzemben kapott munkát.

Magyarországon többen kérdezték tőle, hogy modellkedik-e. Ennek hatására döntött úgy, hogy kipróbálja magát, amihez minden adottsága megvan.

Kiskorom óta nagyon vékony voltam, és emlékszem, otthon mindig megkérdezték anyukámat, hogy mi van ezzel a kislánnyal, hogy nem eszik rendesen? Pedig ettem, csak én mindig vékony voltam.

Ma már magabiztosan vonul a kifutón, és élvezi a rá irányuló tekinteteket, pedig Szomáliában még csak nem is hallott erről a szakmáról. Úgy érzi, itthon mindent kipipált, ami a modellszakmában lehetséges, de reméli, még sokáig foglalkoztatják majd. Erre pedig minden esély megvan, hiszen még csak 23 éves.

Közben a szerelem is rátalált a kaszkadőrként dolgozó Kovács Patrick személyében. Egy közös ismerősünk mutatta be őket egymásnak körülbelül egy éve. Sokáig csak barátként gondoltak egymásra, de október közepén Kafiya elhívta Patrickot egy bemutatóra, és onnantól kezdve nem volt megállás. 

A modellvilágban is mindenki rajong érte. Könnyen beilleszkedett az emberek közé, de nem volt ez mindig így. Eleinte tartotta a szomáliai szokásokat, szabályokat, és csak akkor tudta elengedni ezeket, amikor egy barátja hatására áttért a keresztény hitre. Ez Szomáliában, ahol az iszlám államvallás, főbenjáró bűnnek számít. 

Ma már azonban szabadon dönt sorsáról és teljes otthon érzi magát Magyarországon. A telet viszont bárhogy próbálkozik, nem tudja megszokni, ahogyan azt sem, hogy közel 10 éve nem ölelhette magához szeretteit, édesanyját és 6 testvérét.

 

Nyitókép, Fotók: RTL Fókusz

#Életmód#kafiya#szomália#kényszerházasság#modell#magyarország#új élet

Címlapról ajánljuk