CinemaKlub

TOP 8: Tudj meg mindent A kis hableányról!

rtl.hurtl.hu

2018. január 20. 9:00

Ma délután 16:10-kor jön az RTL Klub képernyőjén a sellő lány kalandos története. Mindannyiunk gyerekkorát átjárta ez a Disney klasszikus (is), de még így is akadnak olyan részletek, amiket nem tudhattunk korábban. Nézzük!

Ki ne vágyakozott volna rá gyerekként, hogy a víz alatt élhessen? Pláne, miután megnéztük A kis hableányt. A sellő hercegnő története új világokba csábította a gyerekeket, ráadásul tette ezt még nagyrészt kézzel rajzolt képekkel, Oscar-díjas dalokkal és filmzenével, és persze a kedvenc mellékszereplőinkkel – igen, Ficánka és Sebastian mindent vittek.

A Disney meséje sorsfordító volt a maga idejében, persze máig sem veszített az értékéből. A lassan 30 (!) éves mesefilmről most összegyűjtöttünk nektek 8 olyan meglepő tényt, amiről valószínűleg eddig nem olvashattatok.

1. Amikor megálmodták Ariel külsejét, a fiatal Alyssa Milano testéről mintázták meg őt. A haját – pontosabban annak hullámzó mozgását – pedig Sally Ride asztronauta egyik zéró gravitációs felvételéről lesték el. Persze, az egyik animátor szerint Ariel egy az egyben úgy néz ki, mint a felesége, leszámítva az uszonyt…

2. A vízalatti jelenetek óriási mennyiségű munkát követeltek meg az animátoroktól. A Fantázia című meséjük óta ez volt a legkomplikáltabb alkotásuk. Állítólag a rajzolóknak több mint egy millió buborékot kellett megalkotniuk a meséhez.

 


3. Majdnem kivágták a mese egyik legfontosabb dalát a végső változatból. Az egyik tesztvetítésen ugyanis nem tetszett a gyerekeknek a „Vár rám a föld”. A készítők azonban figyelmeztették a producereket, hogy ez nagy hiba lenne, pláne, ha korábbi eseteket is figyelembe vesznek. Majdnem ugyanerre a sorsra jutott ugyanis az Oz-ban a „Somewhere Over The Rainbow” is, és tessék, a dal azóta is legendás.

4. Három Oscar-díjra jelölték a mesét. Mindegyiket a zenéjéért kapta. Alan Menken elhozta a Legjobb Filmzenének járó szobrot, valamint a Legjobb Eredeti Dal kategóriájában „Ringat a víz” is győzni tudott.

5. Az eredeti, Hans Christian Andersen történetben Ursula, a vízalatti boszorkány egy jelentéktelen karakter. Olyannyira, hogy még a nevét sem említik meg a sztoriban. Nem mellesleg: tudtátok, hogy Ursula állítólag Triton testvére lehet a filmben?

 


6. A nyitójelenetben, amikor először látjuk Tritont – tudjátok, amikor delfinekkel úszik be a hangversenyterembe –, akkor, ha jól figyelünk, észre vehetjük a közönség soraiban Brekit, Mickey egeret, Goofey-t, sőt Donald kacsát is.  

7. Howard Ashman – a mese egyik producere –, annyira fontosnak tartotta, hogy minden dal és minden szinkronhang tökéletes legyen, hogy ő is beült a szinkron boxokba a színészeikkel, hogy végig segíthessen nekik. Az Ariel és Ursula hangját kölcsönző színésznők mindketten állították: Ashman nagyon sok ötletét felhasználták munka közben.

8. Az eredetileg színes vízfeletti képeket – amikor Eric-et és a hajó legénységét látjuk – később sötétebbé tették, mert azt akarták elérni, hogy a pulzáló színekkel is inkább a vízalatti világot hangsúlyozzák.


Forrás: Disney, Moviefone

#CinemaKlub#a kis hableány#disney#mese#mesefilm

Címlapról ajánljuk