CinemaKlub

Indul a cannes-i filmfesztivál! A magyarok idén is tarolnak?

rtl.hurtl.hu

2017. május 17. 10:47

Igazán erős magyar jelenlét várható az idei fesztiválon, nemcsak a nagydíjért szállunk versenybe, de több kategóriában is képviseltetik magukat a rendezőink. Mire számíthatunk? Nézzük!

A Saul fia óta egyre jobban érezhető, hogy a magyar filmes világ újra éledezni kezdett, és nemcsak a minőség és a kiemelkedő alkotások viszonylatában, de a nemzetközi elismerések terén is. Tavaly Nemes Jeles Lászlót figyelhettük a cannes-i zsűri tagjaként – a rendező 30 éve az első magyar volt, akit meghívtak az „ítészek” közé. Persze, már 2015-ben is volt, miért örülni, hiszen Nemes Jeles a Saul fiával elvitte a fesztivál nagydíját.

Mellette még Mundruczó Kornél lett „állandó szereplője” a Francia Riviérának, hiszen 2014-ben a Fehér Istennel sikerült nyernie, ráadásul idén már ötödik alkalommal térhet vissza a rangos eseményre a Jupiter holdja című filmjével.

Nem ő lesz az egyetlen magyar rendező Cannes-ban: Kristóf György Out című filmje az „Un Certain Regard” kategóriában versenyez, míg Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rövidfilmje a „Cinéfoundation” kategóriájában mutatkozik be.

Emellett egy igazi magyar klasszikus is újjászületik a csodás és elismert filmes ünnepen: az 1956-ban Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével bemutatott Körhinta most a „Cannes Classics” keretein belül tér vissza. Fábri Zoltán filmjének egy felújított változatát nézhetik majd meg a résztvevők.

Természetesen a magyarokon kívül is lesz mit és kiket várni, hiszen egészen izgalmas programot állítottak össze a rendezők.

A versenyprogramon kívül érkezik például Elle Fanning és Nicole Kidman főszereplésével a How to Talk to Girls at Parties vagy Roman Polanski Based on a True Story című alkotása Eva Green-nel. De olyan nagy nevek is beköszönnek, mint például Tilda Swinton az Okja-ban vagy éppen Juliette Binoche a Let the Sunshine In című filmjével.

Igazán nagy a várakozás, és természetesen az izgalom is: vajon tovább folytatódik a magyarok sikerszériája?

Ez a kérdés már csak a Pedro Almódovar vezetésű zsűrin múlik, ahol többek között olyan színészek is a döntéshozók között lesznek, mint például Jessica Chastain vagy Will Smith.
 

Forrás: Festival de Cannes Facebook

#CinemaKlub#cannes#fesztivál#nemes jeles lászló#mundruczó kornél

Címlapról ajánljuk