CinemaKlub

Egyre kevésbé fehér az Oscar?

rtl.hurtl.hu

2016. június 30. 12:24

Ugyebár, idén nem kis botrány kerekedett a díjátadó gála körül, miután a jelöltek között méltatlanul kevés színes bőrű színészt, művészt és alkotást vettek figyelembe. Most azonban új tagokkal bővült a bizottság, aminek az összetettsége pozitív fejlődést mutat.

Az Akadémia 89 éves fennállása óta most először bővült a legsokoldalúbban, és rengeteg olyan alkotó lett tag – akik ugye a későbbiekben szavazhatnak majd a filmekre –, mint példáulOscar Isaac, Eva Mendes vagy éppenJohn Boyega. Ők a 683 meghívott között vannak.

Ez a lépés még jobban erősíti az Akadémia azon törekvését, hogy bővítse a látókörét. Mindez még fontosabbá vált az idén januárban meginduló #OscarsoWhite mozgalom után, amelynek a támogatói fellázadtak az Oscar-gála túlzottan egysíkú – és az évek alatt kiszámíthatóvá vált – tendenciái ellen. Hogy mit is jelent ez? A fehér, idősebb korosztályhoz tartozó férfiak uralták a díjátadót. Sőt, idén második éve fordult elő, hogy egyetlen színes bőré színészt sem jelöltek a díjra.

 


Az ellenzőkhöz hírességek is csatlakoztak, mint például Mark Ruffalo vagy éppen Will Smith-ék, akik kijelentették, hogy bojkottálni fogják a ceremóniát és nem vesznek részt rajta – persze, végül ez nem így alakult, lévén ők is ott feszítettek a vörös szőnyegen, de nem is ez a lényeg.

Mindez a felháborodás pedig arra kényszerítette az Akadémiát, hogy változtasson a céljain, valamint tagjai összetételén is. Az idei csoport duplája a tavalyinak: 46%-uk nő, és 41%-uk színes bőrű. Ezzel a változtatással a majd 7000 tagot számláló Akadémia arányai is javultak.


És akkor még pár név, azok közül, akiket felkértek: Brie Larson, Idris Elba, America Ferrara, Michael B. Jordan vagy éppen Tina Fey.

Ezek után kíváncsian várjuk, hogy a következő Oscar-idényben milyen filmek és alakítások keltik majd fel az Akadémia figyelmét.

Forrás: EW
Képek: Tumblr

#CinemaKlub#oscar#oscar-díj#akadémia#mozgalom#ellenzők

Címlapról ajánljuk