CinemaKlub

22 éve szeretjük Az oroszlánkirályt!

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2016. június 17. 15:21

Az édes gyerekkori emlékek, amikor a Hakuna Matata szólt még álmunkban is, amikor mindenki egy szurikáta legjobb barátot szeretett volna, és amikor életünkben talán először összetört a szívünk egy mese láttán. Jöjjön pár ok, hogy miért is imádjuk még mindig.

Gyereknap alkalmából ugyebár összeállítottunk egy eléggé szubjektív listát, hogy a CinemaKlub csapatának mégis melyek voltak a legmeghatározóbb mesefilmjei kiskorában. Már akkor kijelentettük, lesz olyan klasszikus, ami kimarad – ilyen volt Simba is –, de ez nem az érzéketlen jellemünk miatt volt, csupán vannak olyan megismételhetetlen alkotásokat, melyeket említeni sem kell, a szívünk nagy szeletét már régen neki adtuk.

Pontosan június 15-én volt 22 éve, hogy debütált a kis oroszlán története a világ előtt, úgyhogy ennek örömére, összeszedtünk pár érdekességet, hogy miért is fontos mese még mindig!

1. Megvan mindenkinek az ikonikus nyitójelenet? Amikor felkelt a Nap, és az állatok a nagy sziklához vonultak, hogy meghajoljanak a frissen született oroszlán bébi előtt? Valószínűleg azok a képek és az a zene megy mindenkinek a fejében, ha egy kies pusztán vándorol és a szeme már rég kiégett a tűző napon.

 


2. Az oroszlánkirály a Disney reneszánsz korszakában született, olyan alkotásokat követve, mint az Aladdin, a Szépség és a szörnyeteg és A kis hableány. Mégis, Szimba története volt az első, amely teljesen eredeti volt – nem egy kész mű alapján készítették el.

3. A készítők először nem voltak túlságosan bizakodóak a mesével kapcsolatban – ráadásul egy időben készült a Pocahontasszal, amiben nagyobb potenciált láttak. Sőt, olyannyira nem voltak elégedettek az első vágott verzióval, hogy a Disney történetében először az előzetesben nem a sztorit foglalták össze, hanem egyetlen jelenetet vettek ki a meséből.


4. 1994-ben két premierje volt a mozikban: egy limitált ideig tartó, és a valódi, amikor már végleg kiengedték a palackból. Nem mellesleg az év második legtöbbet hozó mozija lett. Illetve, a harmadik legjobban teljesítő animációs film is a mai napig, ha pedig csak a Disney-ket nézzük, akkor a második helyre csúszott a Jégvarázs miatt.

5. Négy Oscarra is jelöltek (a zenéiért), melyek közül kettőt aranyszoborra is váltott: a Legjobb Filmzene és Legjobb betétdal (Can You Feel The Love Tonight) kategóriákban.

 


6. Ha tova lendülünk azon, hogy valószínűleg mindannyian magyar szinkronon szocializálódtunk, akkor külön érdekesség, hogy igazán nagy neveket nyertek meg az oroszlán kalandhoz. Mufasza hangja például nem más, mint Darth Vader hangja, James Earl Jones. Mellette felbukkant még Jeremy Irons és Matthew Broderick is.

7. Nem csak az akkori generációkra volt nagy hatással – elvégre egy nagyon fontos témát: az élet körforgását és ezzel a halál kérdéskörét is körüljárja –, hanem a mai napig gyerekek és felnőttek milliónál éri el ugyanezt. 2002-ben és 2011-ben például újra vetítették a mozik is.

Rengeteg emlék, könnycsepp és szórakoztató ének vezet vissza Az oroszlánkirály ösvényén, melyek a mai napig meghatároznak bennünket (minket legalábbis tuti), és pont az ilyen mesékben összpontosul mindaz, ami bebizonyítja, hogy a gyerekeknek szánt alkotások is lehetnek végtelenül fontosak, tanulságosak és persze, felejthetetlenek.


Ma is erre lenne szüksége a kicsiknek és a nagyoknak is egyaránt, hogy olyan animációkkal találkozzanak, melyekre a szórakozáson túl is érdemes időt szánni.

Forrás: EW
Képek: Disney Facebook

#CinemaKlub#az oroszlánkirály#mese#disney#animáció

Címlapról ajánljuk