Bulvár

Arnold Schwarzenegger az oroszoknak: A jövőtöket áldozzák fel egy értelmetlen háborúban

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 15:38

Saját orosz hőseiről és a második világháborúban a nácik oldalán harcoló apja fájdalmairól is beszélt.

Üzenetet küldött az orosz népnek és az Ukrajnában szolgáló orosz katonáknak Arnold Schwarzenegger.

A közösségi felületeken megosztott videóban először arról az oroszról beszélt, aki személyes hősévé vált. 14 éves volt, amikor egy barátja elvitte Bécsbe a súlyemelő világbajnokságra, ott volt a közönségben, amikor Jurij Petrovics Vlaszov megnyerte a világbajnoki címet, első emberként, aki 200 kilogrammot emelt a feje fölé. Schwarzenegger valahogy bejutott az öltözőbe, és 14 éves fiúként ott állt a világ legerősebb embere előtt. Vlaszov kezet nyújtott neki, erős tenyere elnyelte az ifjú Schwarzeneggerét, de a bajnok kedvesen rámosolygott a fiúra.

Schwarzenegger otthon a szobájában kitette Jurij Vlaszov fotóját, de az apja azt mondta neki, hogy vegye le, és keressen magának német vagy osztrák példaképet. Schwarzenegger apja a második világháborúban a nácik oldalán harcolt, megsebesült Leningrádban, nem szerette az oroszokat. A fiú azonban nem vette le a fotót, nem érdekelte, hogy milyen zászló alatt sportol Jurij Vlaszov.

Jurij Vlaszov az 1962-es világbajnokságon – Fotó: Keystone/Getty Images


A súlyemelővel akkor találkozott ismét, amikor a Vörös zsarut forgatták Moszkvában. Egy egész napot együtt töltöttek, Schwarzenegger egy csészét is kapott Vlaszovtól, azóta minden reggel abból issza a kávéját.

Mindezt azért mondom el nektek, mert 14 éves korom óta nem érzek mást, mint szeretetet és tiszteletet az orosz nép iránt. Az orosz nép kitartása és bátorsága mindig inspirált engem. Ezért remélem, hogy elmondhatom nektek az igazat az ukrajnai háborúról és arról, ami ott történik

– folytatta Schwarzenegger. Azt mondta: ugyanazzal az őszinte aggodalommal beszél az oroszokhoz, mint az amerikai néphez beszélt azután, hogy tavaly januárban megostromolták a Capitoliumot. Felidézte, hogy az orosz kormány azt mondja: „nácitlanítani” kell Ukrajnát.

Ez nem igaz. Ukrajnának zsidó elnöke van, akinek három nagybátyját megölték a nácik

– mondta, hozzátéve, hogy ezt a háborút nem Ukrajna, nem a nacionalisták, és nem is a nácik kezdték, hanem azok, akik hatalmon vannak a Kremlben.

Ez nem az orosz nép háborúja

– jelentette ki Schwarzenegger, aki azt is elmondta, hogy az ENSZ-ben 141 nemzet úgy szavazott, hogy Oroszország agresszor és felszólították, hogy azonnal vonja ki csapatait Ukrajnából. Az egész világon csak négy ország szavazott Oroszország mellett – folytatta, és beszélt arról is, hogy az orosz tüzérség és az orosz bombák egész lakótömböket, gyerekkórházat és szülészeti klinikát is a földdel egyenlővé tettek. Hárommillió ukrán, főleg nők, gyerekek és idősek, elmenekültek a hazájukból és még többen próbálnak elmenni – mondta.

Schwarzenegger szerint az oroszoknak arról sem mondták meg az igazat, hogy számukra milyen következményei lesznek a háborúnak. Orosz katonák ezreit ölték meg, az ártatlan civileket érő pusztítás pedig annyira felháborította a világot, hogy „a világ legsúlyosabb gazdasági szankcióit” rendelték el. Az orosz kormány nemcsak saját polgárainak hazudott, de a katonáinak is, amikor azt mondták nekik, hogy a nácik ellen mennek harcolni, az ukrán emberek hősként fogják őket üdvözölni, vagy azt, hogy csak gyakorlatra mennek. Az igazság az, hogy az orosz katonák azoknak az ukránoknak az elszánt ellenállásával találkoztak, akik meg akarják védeni a családjaikat és hazájukat.

A színész elmondta, hogy amikor apja megérkezett Leningrádba, a kormánya hazugságaival volt feltüzelve, és amikor eljött onnan, testileg és lelkileg is meg volt törve. A hátralevő életét fájdalomban élte le, a sérülései mellett a bűntudattól. Schwarzenegger szerint már az Ukrajnában lévő orosz katonák is sokat láttak az igazságból, abból, hogy ez a háború nem Oroszország megvédéséről szól.

Arnold Schwarzenegger féltestvére, Meinhard, édesanyja, Aurelia és édesapja, Gustav – Fotó: Michael Ochs Archives/Getty Images

Az életeteket, a végtagjaitokat, a jövőtöket áldozzák fel egy értelmetlen háborúban, amit az egész világ elítél

– mondta. Emlékeztette a katonákat, hogy 11 millió orosznak vannak családtagjai Ukrajnában, minden lövéssel egy testvérüket találják el, minden bombával egy iskolát, egy kórházat vagy egy otthont. Putyin elnöknek pedig azt üzente:

Te kezdted ezt a háborút, te vezeted ezt a háborút, te tudod megállítani ezt a háborút.

A végén azokhoz az oroszokhoz szólt Schwarzenegger, akik az utcán tüntetnek az ukrajnai invázió ellen.

A világ látta a bátorságotokat. Tudjuk azt is, hogy milyen következményei voltak a kiállásotoknak. Letartóztattak benneteket, börtönbe zártak benneteket, megvertek benneteket. Ti vagytok az új hőseim. Bennetek van Jurij Petrovics Vlaszov ereje. Ti vagytok Oroszország igazi szíve.

Nyitókép: Gaelen Morse/Getty Images

#Bulvár#arnold schwarzenegger#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk